Tagad az EMMI: Kásler szerint „hazug vád”, hogy kirakják az öregeket meghalni a kórházból

„Határozottan visszautasítják”.

Pénteken közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arra, hogy az elmúlt napokban a kormányfüggetlen média beszámolt róla: a kórházak olyan betegeket is hazaküldenek, akiknek orvosi ellátásra, vagy szakértő ápolásra lenne szüksége.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan visszautasítja azt, az egyes médiumokban terjedő hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak «kirakják az öreg embereket meghalni»”

– kommentálta az ügyet Kásler Miklós minisztériuma.

Az EMMI szerint a kórházak számára már március közepén egyértelművé tette a miniszter, „hogy a veszélyhelyzet idején is el kell végezni minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne”.

Hozzátették, a minisztérium irányítása alatt működő 62 egészségügyi szakkollégium szakmákra bontva elkészítette, hogy mely szempontok szerint lehet haza bocsátani a kórházak valamennyi osztályáról, így a krónikus és a rehabilitációs osztályokról is a betegeket.

A kezelőorvosoknak kötelező tartani magukat ezekhez az iránymutatásokhoz, amikor egy beteg hazabocsájtásáról döntenek, és csak olyanokat engedhetnek haza, akiknek az ápolása otthon is megoldható a család, vagy az önkormányzat által biztosított házi segítségnyújtás révén.

Azoknak a betegeknek a kórházi ellátását pedig, akiket nem tudnak hazaküldeni, belső átcsoportosítással kell megoldani. Ha ez nem lehetséges, akkor gondoskodni kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el ezeket a betegeket. Erre elegendő kórházi hely van a jelenlegi rendszerben.

– állítják Káslerék.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján azonban maga Müller Cecília is elismerte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ is tudomást szerzett olyan esetekről, amikor kórházi ellátásra szoruló betegeket küldtek haza úgy, hogy nem volt megoldott az otthoni szakszerű ellátásuk.

„Elsősorban rosszindulatú daganatos betegekkel fordult elő ilyen” – mondta a tisztifőorvos.

Ha bárki ilyen problémát tapasztal, azt arra kérik, jelezze az NNK-nál, vagy forduljon betegjogi képviselőhöz – tette hozzá Müller.

(via 444.hu)

Valódi Hírek