Berettyóújfalu fogta magát, és két nap alatt összedobott 14 milliót egy koronavírus-tesztelő gépre

Magánszemélyek és cégek is beszálltak az adakozásba.

„Csupán 48 óra telt el a felhívásunk óta, és örömmel jelenthetem be, hogy a PCR laboratóriumi vizsgálókészülék ára közadakozásból már rendelkezésre áll az Alapítvány számláján!”

– áll a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház pénteki közleményében.

A kórház szerdán kezdett gyűjteni a koronavírus tesztelésére és kimutatására is alkalmas PCR készülékre, ami 14 millió forintba kerül.

Ezt péntekre össze is dobták cégek, magánszemélyek, és az önkormányzat is beszállt.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy egy ilyen nagyszerű, összetartó és segítőkész közösséget szolgálhatunk, és bízunk benne, hogy továbbra is megfelelünk a belénk vetett bizalomnak”

– írják.

Egyúttal arra is kérik az embereket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák továbbra is a kórház alapítványát, mivel a műszer működéséhez folyamatosan kell megvásárolni a szükséges szetteket, melyek több ezer forintba kerülnek vizsgálatonként.

A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház

Berettyóújfalu a központi állami segítség híján a vírus elleni védekezés már területein is feltalálta magát.

Mivel a kormány eddig nem biztosított maszkokat, megállapodtak a helyi ruhagyár tulajdonosával, a Beriv Zrt.-vel, hogy elkezdik a szájmaszkok gyártását, hogy mosható védőeszközökkel láthassák el az önkormányzat és intézményeinek dolgozóit.

De nemcsak őket, a település 65 évesnél idősebb nyugdíjasai szintén ingyen kapnak maszkot, a többi lakos a későbbiekben pedig kedvezményes áron vásárolhat belőlük.

Muraközi Zoltán kórházigazgató így mutatta be a gépet a helyieknek:

„A készülék hasonló elven működik, mint amilyet a Nemzeti Népegészségügyi Központban használnak, csak kisebb, egyszerűbb és a mi körülményeinkhez jobban alkalmazható.

24 órán belül eredményt tud adni, ez fontos a koronavírus gyanús betegek gyors diagnosztizálása érdekében.”

(berettyohir.hu)

Valódi Hírek