A DK bejelentette: Nem szavazzák meg Orbán teljhatalmát holnap (+videó)

Egyetlen uniós tagállamban sincs rá példa, hogy a különleges jogrendet bármilyen időbeli és tartalmi korlátozás nélkül vezessék be – indokolta a döntést Molnár Csaba.

A DK parlamenti frakciója nem szavazza meg hétfőn azt a kormány által benyújtott törvényjavaslatot, amivel határozatlan időre meghosszabbítanák a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet.

Ebben az időszakban a kormány rendeletekkel irányíthatna: egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet és más rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

A parlament legközelebb hétfőn ül össze, de erről a törvényjavaslatról csak akkor dönthet már kedden, ha eltérnek a házszabálytól, amihez a jelen lévő parlamenti képviselők

négyötödének

támogatása kell, vagyis ellenzéki szavazatokra is szükség lenne.

A DK alelnöke, Dr. Molnár Csaba elmondta: a DK elnöksége a mai napon online ülést tartott, ahol arra a döntésre jutottak, hogy nem szavazzák meg az Orbán Viktornak teljhatalmat biztosító törvényt.

Indoklásában Molnár Csaba elmondta: az Európai Unió 27 tagállama közül 16-ban van érvényben valamilyen különleges jogrend, de

egyetlen olyan ország sincs,

ahol ez az idők végezetéig szólna. Minden egyes országban határozott időre szól, amelynek lejártával áttekintik és meghosszabbíthatják.

Demokratikus országban elképzelhetetlen, hogy a különleges jogrendet bármilyen időbeli és tartalmi korlátozás nélkül vezessék be – hangsúlyozta Molnár.

Emellett az Unióban sehol nem csorbítják a népképviselet (parlament) és a sajtó jogosítványait – ilyet is csak Orbán Viktor kér.

A DK minden módon támogatja a járvány elleni hatékony védekezést, de nem hajlandóak lemondani a parlament ellenőrző jogáról, a sajtó szabadságáról, ezért nem adnak Orbánnak teljhatalmat, és nem szavazzák meg holnap a felhatalmazási törvényt – nyomatékosította Molnár Csaba.

Bővebben a videóban:

Nem adunk Orbán Viktornak teljhatalmat!

Nem adunk Orbán Viktornak teljhatalmat! Készen állunk a veszélyhelyzet konkrét időszakra szóló meghosszabbítására, de nem szavazzuk meg az orbáni felhatalmazási törvényt.Kövesd élőben és oszd meg Dr. Molnár Csaba online sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2020. március 22., vasárnap

.

Valódi Hírek