Itt van Orbán bejelentése, hanggal (+videó)

Technikai probléma zavarta meg az első közvetítést.

Elsőre hang nélkül sikerült leadni Orbán Viktor videóját a Karmelita kolostorból, most azonban kiderült, hogy a miniszterelnök megfogadta az ellenzék több, napok óta hangoztatott követelését és az alábbiakat jelentette be:

  • a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  • a rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbítják.
  • a holnaptól (március 19-től) felvett fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

Néhány szektor a miniszterelnök szerint súlyos gondokkal küzd: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, a kulturális szolgáltatások és a taxisok munkája.

  • ebben a körben a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét elengedik, a munkavállalók járulékát csökkentik, nyugdíj-járulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik, június 30-ig.
  • a KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik.

Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.

Emellett döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a munkaadó és munkavállaló meg tudjon egyezni egymással.

Az alaprendeletet ma közzéteszik, a részletszabályokat holnap teszik megismerhetővé.


.

Valódi Hírek