A görögöknek könnygázzal kellett visszatartaniuk az Erdoğan által elindított migránsokat (+7 fotó)

Fokozódik a nemzetközi helyzet.

A görög rendőrség szombaton könnygázzal szorította vissza a török határon azokat, akik be akartak jutni az országba, miután Recep Tayyip Erdoğan pénteken felrúgta a 2016-os uniós megállapodást és bejelentette, hogy ráindítja Európára azokat a menekülteket, akiknek a visszatartásáért az Európai Unió eddig több milliárd eurót fizetett Törökországnak.

Görögországnak egyébként is feszült a viszonya Törökországgal, a most kialakult helyzetet pedig egyenesen támadásnak minősítették.

Szteliosz Petszasz görög kormányszóvivő azt mondta, hogy az este szervezetten, tömegesen és illegálisan akarták megsérteni a határaikat, ezért megerősítik az ott állomásozó rendőri egységeket.

Petszasz szerint az elmúlt 24 órában a görög hatóságok

négyezer embert

akadályoztak meg abban, hogy átlépjék a határokat.

Erdogan pénteken közölte, hogy az országa már „nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, erre szinte azonnal menetek indultak meg a görög határátkelők felé.

A török elnök állítása szerint 18 ezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, de ezt a számot még senki nem bizonyította.

A Reuters helyszíni beszámolója szerint a Pazarkule átkelőnél 500 ember gyűlt össze a görög és a török határ közötti területen, a török oldalon pedig további több száz ember várt.

Éjszaka égő fadarabokat hajítottak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A görög hatóságok becslése szerint a Kastanies átkelőnél, a török oldalon nagyjából 3000 ember gyűlt össze.

A Reuters fotói:

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök felhívta Angela Merkelt, és arról biztosította, hogy Görögország nem tűri az illegális határátlépést és megvédi az ország határait.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pedig azt közölte: hétfőn megvitatja Erdoğannal a menekültek okozta problémát.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hét végéig Törökország rendelkezésére bocsássuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját területén gondoskodni tudjon a menekültekről” – mondta Boriszov.

Szerinte az elmúlt napban a bolgár-török határon nem voltak incidensek, a határőrök és matrózok az állomáshelyükön vannak, de önmagában a határ fokozott védelmével nem lehet megoldani a problémát.

(Reuters / 444.hu)

Valódi Hírek