Gyorshír: Bezár Ózd legnagyobb gyára, 1100 ember kerülhet az utcára

Jobban teljesítünk.

A piaci kereslet csökkenése miatt az ABB bezárja ózdi gyárát – közölte a cég az MTI-vel kedden.

Az ózdi gyár főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. A bezárás több mint 1000 munkahelyet érint.

Mint írták, az ózdi gyár termelési volumene folyamatosan csökken és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást.

A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre.

A tájékoztatás szerint 2020 végén áll le az ózdi üzem működése véglegesen. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a cég hetekig titkolta szándékait és az önkormányzat többszöri, találkozót szorgalmazó kérése ellenére nagyjából a sajtóval egyidőben tájékoztatták a települést a gyár bezárásáról.

Janiczak szerint a leépítések júliusban kezdődnek és év végéig mindenkit leszámolnak.

„Közvetlen több mint 1100 család, közvetetten az egész város sorsáról, az önkormányzat bevételi forrásainak jelentős részéről, a város megtartó képességéről, ingatlan árakról, szolgáltatások, és üzletek talpon maradásáról van most szó”

— írja.

Hozzáteszi: szerda 9 órára rendkívüli megbeszélést kezdeményezett az ABB vezetésével, Riz Gábor országgyűlési képviselővel, Zsigray Árpáddal, a Járási Hivatal vezetőjével és Bárdos Gézával, a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetőjével.

„A helyzet elemzése után arra fogom kérni Képviselő Urat, hogy mihamarabb üljünk tárgyaló asztalhoz a Kormány illetékeseivel is a helyzet mielőbbi megnyugtató megoldásának érdekében.

Ezzel egyidőben újra kapcsolatfelvételt kezdeményezek ismert nagy, magyarországi termelő üzemekkel, Ózd város ajánlására”

– tette hozzá.

Az ABB több mint 100 országban működik, és 144 000 főt alkalmaz. Vezető üzletágai az energetika, ipari automatizálás, hajtások, valamint robotika és gyártásautomatizálás.

(MTI / 24.hu)

Valódi Hírek