Gyurcsány Ferenc: A köztársaság ma halott, Orbánék pártállamot építenek (+videó)

A DK elnöke szerint a mai kormány megcsúfol minden nemes eszményt.

Bibó István szobrának megkoszorúzásával tisztelgett pénteken a Köztársaság Napja előtt a Demokratikus Koalíció.

1946. február 1-jén fogadta el a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket az országgyűlés.

Ennek emlékére 2005-ben a Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a Köztársaság Emléknapjává nyilvánította.

Gyurcsány Ferenc beszédében elmondta: a köztársaság teste az alkotmányban íródik, szabályokban, intézményekben, közjogi viszonyokban él, de van lelke is, amelyet polgárai hordoznak.

Véleménye szerint a köztársaság természetszerűleg egymástól különböző, másként gondolkodó, másban hívő másként élő polgárok alkotják, akiket egymást megértése és a mértékletesség köt össze.

„A köztársaság mára valójában halott. Magyarország hivatalos államformája köztársaság, közélete viszont a köztársasági eszmekör megcsúfolására épül”.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem létezhet olyan köztársaságpárti sokaság, amely megadja magát az erőszakos, egyneműsítő, kizárólagosságra törő embereknek és csoportoknak.

Mint mondta, sokan azt gondolják, hogy a köztársaság eszméjével szemben áll a nemzet ügye.

Véleménye szerint a nemzet nem egyszerűen a közös vér, és a közös föld sorsközössége, sőt bizonyos értelemben legkevésbé ez.

„A nemzet nem egyszerűen történelmi képződmény, hanem az a közös kapcsolat, ahol a nyelven, történelmen kívül ott kell, hogy legyen az egymásért viselt sokszínű, kulturális és szociális felelősség is”.

A DK elnöke azt mondta, azok, akik ma a nemzetre hivatkoznak, valójában nem ilyen nemzetet akarnak.

„Nem lehet azt mondani, hogy a haza nem lehet ellenzékben, és nem lehet azt mondani, hogy akik nem értenek velünk egyet, azok valójában nem magyarok.”

„Akik azt mondják, hogy nem lehet mást gondolni, mint amit a kormány tesz és a kormány egyenlő a hazával, ők valójában nem nemzetet, hanem pártállamot építenek.

A pártállam nem azonos a nemzettel. A ma hatalmon lévők pártállamot építenek”

– húzta alá.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: amikor velük szemben állunk, azért tesszük, mert sem a nemzet, sem a köztársaság nem lehet pártelvű, és aki ezt pártelvűvé teszi, az tagadja mind a nemzeti közösség, mind a köztársaság valós, eleven szabad létezését.

Utalt arra, hogy Orbán Viktor ma reggel azt mondta, a világ egy nagy falu.

Ha ez így van, akkor közös felelősségünk van a világért, sokkal több minden köt össze, mint ami elválaszt itt Európában.

„Ezért mondjuk mi azt, hogy az Európai Egyesült Államokat kell építeni, nem féltjük magyarságunkat, hanem azt gondoljuk, hogy ezzel erősebbé tesszük azt”.

A Demokratikus Koalíció elnöke emlékeztetett arra, hogy idén lesz Trianon 100. évfordulója, és természetesnek gondolja, hogy a nemzet is meggyászolja a tragédiát és csonkítást.

Azt javasolta, hogy a gyászból mindenki vonja le a tanulságait, és próbáljon meg az új keretek között új életre berendezkedni, és a múlt helyett inkább a jövőbe tekinteni.

A sajtó képviselői aktuális kérdéseket is feltettek a pártelnöknek.

Niedermüller Péter minapi kijelentésére válaszolva azt mondta,

„ha úgy gondolják, hogy Péter testvérünk eltévedt, akkor döglött patkányok helyett, inkább imádkozzanak Péter testvérért, és ezzel segítsék őt visszatérni a nyájhoz, ha ők úgy gondolják, hogy eltévedt.

A megértésért, egymás elfogadásáért nem erőszakkal, nem fenyegetéssel, hanem értő, türelmes szóval küzdünk. Ennek a megfontolását ajánlom minden honfitársaimnak”.

Orbán Viktort idézve úgy fogalmazott: ne azt nézzék, mit mond, hanem hogy mit cselekszik.

„Márpedig Niedermüller Péter egy kiváló demokrata, akinek egész élete munkássága egyetemi tanárként, politikusként, polgármesterként, hogy értsük meg, nem lehet senki saját kultúrájában, hitében származásában önző, mert akkor végünk van. Erre kívánta felhívni a figyelmünket. Mi, akik őt ismerjük, értettük szavait, és azt gondoljuk, hogy az, amit gondol, nagyon rendben van”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Beszédem a Magyar Köztársaság napja alkalmából

A köztársaság a megértés közössége. Olyan közösségé, amely elfogadja, hogy minden polgára egyedi, és különbözősége értek és gyengeség forrása.Oszd meg a bejelentkezésem!🇭🇺🇪🇺

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2020. január 31., péntek

.

Valódi Hírek