Friss: A WHO meghirdette a világméretű egészségügyi vészhelyzetet a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány miatt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) csütörtökön este befejeződött genfi tanácsülésén úgy döntött, hogy a kínai Vuhanból kiindult koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetre reagálva életbe lépteti

a globális egészségügyi vészhelyzetekre

kidolgozott protokollt.

A WHO főtitkára, Tedros Adhanom Ghebreyesusa az ülést követő sajtótájékoztatón hosszan méltatta a kínai kormány és hatóságok munkáját.

Adhanom a héten Pekingben is járt és azt mondta, soha nem látott még járványhelyzetben olyan mozgósítást, mint amit Kínában látott, és ha a kínai hatóságok nem reagálnak ilyen gyorsan, biztos, hogy már több halálos áldozatot követelt volna a vírus.

A WHO szabályzata szerint vészhelyzetet akkor lehet hirdetni, ha egy „rendkívüli esemény történik, amely közegészségügyi veszéllyel jár más államokra nézve is”, és így koordinált nemzetközi fellépést igényel.

Ha úgy döntenek, hogy elrendelik a vészhelyzetet, akkor ezzel feljogosítják a WHO igazgatóját, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az államok számára a járvány kezelését illetően.

Ezek az ajánlások érinthetik a nemzetközi közlekedés és áruforgalom korlátozását, illetve az utazóközönség vizsgálatát is a határátkelőkön, kikötőkben, reptereken.

Adhanom azt mondta, hogy a vészhelyzet kihirdetésének fő oka nem az, ami Kínában folyik, hanem, ami többi országban történik.

Az eddigi ismereteink szerint a koronavírus immár a szárazföldi Kína összes tartományában felbukkant, a helyi hatóságok szerint szerdáig

7711 embert fertőzött meg,

és 170 halálos áldozatot szedett.

A vírust Kínán kívül legalább 18 másik országban azonosították. Ebből nyolc olyan esetről tudnak, amikor a koronavíris emberről emberre terjedt: Japánban, Németországban, Vietnamban és az Egyesült Államokban.

A témával kapcsolatos összes cikkünket >>ITT TALÁLOD<<.

(Index / Nyugati Fény)

Valódi Hírek