Most jelentették be: Tényfeltáró delegációt küld Magyarországra az Európai Parlament

A bíróságok függetlenségét, a korrupció helyzetét és a média szabadságát is vizsgálni fogják.

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációt küld Magyarországra a jogállam helyzetének feltárására — írja a Népszava a szakbizottság keddi döntése alapján.

A cél, hogy az új képviselőtestület tagjai megismerkedjenek a magyarországi állapotokkal.

A misszió kiküldését az EP zöldpárti frakciója kezdeményezte, amelynek egyik alelnöke, a francia Gwendoline Delbos-Corfield a holland Judith Sargentinitől vette át a magyar dossziét.

Emlékezetes, hogy a Sargentini-jelentés összeállításakor a LIBE nem tudott tényfeltáró delegációt küldeni Magyarországra, elsősorban azért, mert az Európai Néppártot (EPP) a vezetőségében képviselő fideszes Gál Kinga hevesen ellenezte azt.

Mostanra a Fidesz súlytalanná vált a Néppártban, így ez az akadály elhárult.

Az Európai Bizottság az év második felében teszi majd közzé első értékelését arról, hogyan érvényesülnek a jogállami elvek az egyes tagállamokban.

Didier Reynders igazságügyekért felelős biztos arról is beszámolt a mai ülésén, hogy a jelentés előreláthatólag

  • a bíróságok függetlenségét,
  • a korrupciós helyzetet
  • és a média sokszínűségét

fogja górcső alá venni.

Mint elmondta, a későbbiekben kibővíthetik a vizsgált területek körét.

Reynders többször aláhúzta, hogy az éves jogállamisági jelentés nem fogja helyettesíteni az Európai Bizottság és a többi uniós intézmény rendelkezésére álló egyéb, a jogállam érvényesülését kikényszeríteni hivatott eszközöket, mint amilyen a 7. cikkelyes eljárás vagy a kötelezettségszegési eljárások.

Az éves értékelés ugyanakkor kiindulópontja lehet szankciós folyamatok elindításának vagy az uniós pénzek felfüggesztésével járó intézkedéseknek.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek