Újabb botrány: Borkai Zsolt elfelejtett fizetni a zsákmányért

Vadászni szeret, fizetni nem annyira.

Ingyen vadászott 2016-ban Borkai Zsolt a Békés megyei Vésztői Vadásztársaság területén – írja a csütörtöki Magyar Narancs.

A lap úgy tudja, az azóta megbukott győri polgármester igen sikeres volt: olyan nagy őzbakot lőtt, hogy vadászkörökben is a csodájára jártak.

A vonatkozó törvények szerint a vad állami tulajdonnak számít, ezért a vad elejtésekor mindenkinek fizetni kell, meg kell téríteni a vadásztársaság által biztosított vadászmestert, kísérőket, hajtókat, a vendéglátást, a terepjárós kocsiztatást, a vadhúst (ami minimum 1000-1100 forint kilónként), valamint a trófeabírálat nyomán az őzbakok és szarvasok agancsáért megtérítendő összeget.

A Magyar Narancs szerint amennyiben tényleg ritkán látható, nagy trófeáról van szó, akkor ez az összeg

több mint 1 millió forint

is lehetett.

A hetilap megpróbálta hivatalos forrásokból is megerősíttetni a hallottakat, ezért megkeresték a Vésztői Vadásztársaságot és a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati referenseit.

A vadásztársaság telefonján egy nevét nem közlő férfi nem tagadta az információt Borkai vadászatáról, de azt mondta, hogy ez egy évekkel ezelőtti történet,

„nem érdemes bolygatni”.

A vadásztársaság elnöke, Détárné Molnár Andrea nem cáfolta a dolgot, hanem a Magyar Narancs szerint visszakérdezett, hogy honnan tudja ezt az információt. További kérdések megválaszolására az e-mailt ajánlotta, de a lap újságírója nem kapott választ.

Miután a kormányhivataltól egy hónap után sem érkezett reakció, a Magyar Narancs a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatalhoz (NAIH) fordult, ahol azonban azt mondák, hogy mivel a vadásztársaság nem minősül közfeladatot ellátó szervezetnek, ezért nem köteles a kérdések megválaszolására.

A NAIH ezen felül hozzátette azt is, hogy a vadászati törvényben nincs arról szóló rendelkezés, hogy a nyilvántartásban szereplő adatok közérdekből nyilvánosak lennének. Más kérdés, hogy a kormányhivatal mindenképpen közfeladatot ellátó szervezet.

(Magyar Narancs / 24.hu)

Valódi Hírek