Kijött a rendelet: Orbánék egyszerűen államosítják a meddőségi központokat

Mint a kommunizmusban: magántulajdonban lévő intézményeket vesznek el.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg a rendeletek a magántulajdonban lévő intézmények átvételéről – vette észre az mfor.hu.

A portál emlékeztet rá: néhány nappal ezelőtt Novák Katalin a Nézőpont Intézet „népesedéspolitikai konferenciáján” közölte: a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon.

Ehhez szerinte az is kell, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjanak. Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet – hangoztatta az államtitkár.

A jelek szerint ennek egyik eszköze, hogy több meddőségi központot államosít a kormány.

A rendeletek szerint összesen hat intézményt vonna irányítása alá az állam, és megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is.

A rendeletek alapján:

  • a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.,
  • a szintén budapesti székhelyű Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a szegedi székhelyű Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • és a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.

feletti irányítást szerzi meg a magyar állam.

Ezeket az összefonódásokat – mint az olvasható a rendeletekben is – a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségességére való tekintettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a kormány.

Így pedig ezt az összefonódást a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény vonatkozó paragrafusa értelmében nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelenteni.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakember szerint valószínűleg megvásárolja az állam ezeket az intézményeket, és nem államosítja.

„Elvenni nem lehet. Ott azért még nem tartunk” – fogalmazott Kunetz.

Novák Katalin a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, miszerint január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és meddőségi beavatkozások, valamint 2020. július elsejétől a meddőségi vizsgálatok is.

Kunetz Zsombor szerint a bejelentés nem független a rendelettől, de az államosítás egyáltalán nem feltétele a Novák által bejelentett intézkedéseknek.

A szakember szerint az intézkedés csak arra szolgál, hogy

megöljék a versenyt.

Ráadásul ezzel nem előre-, sokkal inkább visszalépett a szektor, hiszen korábban nem véletlenül jöttek létre ezek az államtól független, magántulajdonban lévő egészségügyi szolgáltatók.

„Most viszont visszalépünk az időben, miközben az elmúlt években több területen is bebizonyosodott, hogy mennyire „”jó gazda”” is az állam.

Ez politikai haszonszerzés, semmi más. Kifejezetten a nagyvárosi középosztálybelieket, a potenciális Fidesz-szavazókört célozza meg az intézkedés”.

– tette hozzá Dr. Kunetz Zsombor.

MInden jel szerint tudatosan készül a kormány erre a lépésre legalább másfél éve.

2017 júliusában derült ki egy kormányközeli lapból és a közmédia Híradójából, hogy a kormány duplájára akarja emelni a lombikkezelések állami támogatását.

De akkor még arról volt szó, hogy a többletkezeléseket csak három állami kórházban lehet majd igénybe venni, ráadásul a magánintézmények betegeinek a gyógyszertámogatását is drasztikusan csökkentenék. Nos, úgy tűnik, ennek a méregfogát húzta ki a kormány azzal, hogy megvásárolta a magánintézményeket – írta az Átlátszó.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint Magyarországon egy meddő párnak öt beültetést finanszíroz az egészségbiztosító.

A lombikkezelés nagyon drága, egy ciklus összköltsége átlagosan 1 millió forint. Ebből a kezeléseket megelőző kivizsgálások ára mintegy 200 ezer forint, a hormongyógyszerek ára támogatás nélkül 200-300 ezer forint, maga a kezelés pedig 400-500 ezer forint.

Az OEP-támogatás az IVF-kezelésre, és az ahhoz szükséges gyógyszerek árának 70 százalékára terjed ki.

Magyarországon jelenleg három állami intézményben (Budai Meddőségi Központ, SOTE 1. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, PTE Reprodukciós Központ) és nyolc magánintézményben (Dévai Intézet, Forgács Intézet, és a több városban működő Kaáli Intézet) vehető igénybe az OEP-támogatott lombikkezelés.

Az állam az összes intézményben együttesen évi 6.600 kezelést finanszíroz, ám ennél jóval többre lenne szükség, mivel egyre többen küzdenek termékenységi problémákkal. Az OEP-támogatott intézményekben emiatt több hetes vagy akár hónapos várólisták vannak.

 

Valódi Hírek