Budapest átveszi több színház teljes finanszírozását, hogy Orbánék továbbra se szólhassanak bele a működésükbe

Ezt közölte a főpolgármester-helyettes.

Nem csak a nagy port kavart TB-törvényt, de a szintén komoly ellenállást kiváltó kultúratörvényt is aláírta Áder János „államfő” szerdán.

A törvény értelmében ha „az önkormányzat nem tudja teljeskörűen biztosítani” a színháza működéséhez szükséges forrásokat, „akkor közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő” a kormányhoz. Ezek után a kabinet dönt arról, hogy „segít-e” az önkormányzatnak.

A törvény alaposan felforgatja a színházak életét. A Törvényalkotási bizottság a benyújtás után pár órával már le is folytatta a tervezet részletes vitáját, majd el is fogadták.

Kedden éjjel pedig a vitát is lezavarták erről a Házban annak dacára, hogy előző nap hatalmas tiltakozás volt ellene.

Az egyik legnagyobb ellenállást kiváltó része a törvénynek az volt, hogy az állam a támogatásért cserébe nagyobb beleszólást akar a színházak életébe, jelesül a vezető személyébe.

A színháztörvény módosítását korábban azzal indokolta a Fidesz, hogy szerintük a Katona József Színház nem törődött kellőképpen a zaklatási üggyel.

Ma Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közölte: a főváros álláspontja szerint Máté Gábor igazgató megfelelően járt el.

„A Katona József Színház igazgatója marad, és pont” –

közölte újságírókkal szerda délelőtt Gy. Németh.

A főpolgármester-helyettes hozzátette, ha az új törvény miatt esetleg nem sikerülne megegyeznie a fővárosnak a kormánnyal a budapesti színházak vezetőiről, akkor

Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni.

Azt még nem tudta megmondani, hány színházról lehet szó. Mostantól ugyanis a kormánynak és az önkormányzatoknak egyeztetniük kell a színházi vezetők kinevezéséről.

 

Valódi Hírek