Újabb részletek: Júliustól dobják ki az orvosi ellátásból a nincstelen embereket

Több százezren eshetnek ki az egészségügyi ellátásból.

Az első között számoltunk be róla a héten, hogy egy durva törvénymódosításnak köszönhetően akár 700 ezer ember is kieshet az állami egészségügyi ellátásból jövőre.

A jogszabályváltozás lényege, hogy a bármilyen oknál fogva fennálló háromhavi tb-tartozás után érvénytelenítik az adós tajszámát, és

csak készpénzfizetés ellenében, piaci áron juthat egészségügyi ellátáshoz. Gyógyszert is csak a támogatás nélküli teljes áron válthat ki a patikában.

A szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában most újabb részleteket árult el az adóügyi államtitkár az új tb-törvénnyel kapcsolatban.

Izer Norbert úgy fogalmazott:

„Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága”

A jogosultság ellenőrzését az egészségbiztosító végzi majd, az érintettek több tájékoztatásra számíthatnak – ígérte.

Akinek nincs állása, annak havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell lerónia, amelynek összege idén 7500 forint, ez január 1-jén 7710 forintra nő.

Izer Norbert elmondta: csak idén 75.000 olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, aki jogosulatlanul szeretett volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Ők összesen 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.

Ha a magánszemélynek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt, a hatóság pedig levelet küld az érintettnek.

Ha ezután sem fizet rendesen, és háromhavi tartozást, 23.130 forintos elmaradást halmoz fel, akkor a társadalombiztosítási azonosító jel, azaz az TAJ érvénytelenné válik.

Az érintett nem tud majd térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, amíg ki nem egyenlíti a tartozást.

illusztráció

Izer azt ígérte: az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet majd a jövőben is.

Csütörtökön a Magyar Orvosi Kamara elnöksége közleményt adott ki, amiben arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a tb-törvényt.

Meglátásuk szerint azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartják.

A DK nevében Arató Gergely úgy reagált:

ezzel a törvényjavaslattal azokba rúgnak bele, akik a legrosszabb helyzetben vannak: akik munkanélküliek, s már elvesztették a segélyt, de nem kaptak közmunkát sem; akik háztartásbeliek; akiknek tönkrement a vállalkozásuk, vagy akik nem tudtak elhelyezkedni diploma után.

A Demokratikus Koalíció szerint szégyenkezhet a magát nemzetinek és keresztényinek hazudó Fidesz, amely több százezer magyar ember egészségügyi ellátását veszi el, lehetetlen helyzetbe hozva őket.

A Fidesz úgy döntött, hogy az egészségügy mégiscsak lehet üzlet, s a pénzt azoktól kell elkérni, akiknek a legkevesebb van belőle.

Hozzátette:

„Ezekért az emberekért a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, mind politikailag, mind erkölcsileg.

Ha egyetlen ember is lesz, aki azért nem mer elmenni orvoshoz, mert attól fél, hogy nem kapja meg a szükséges ellátást, ha egyetlen embert is elküldenek a rendelőből, mert nem tud fizetni,

s emiatt meghal vagy súlyos beteg lesz, akkor azért a kormány és a Fidesz lesz a felelős.”

(Magyar Nemzet / Index / Nyugati Fény)

Valódi Hírek