Csepeli György: A választóknak el kell hinniük, hogy elzavarható a Fidesz

Egy tiszta szívű, becsületes nő válthatja le Orbánt – véli a szociálpszichológus.

Teljesen leépültek – röviden így összegezhető Csepeli György szerint a Fidesz októberi vereségének okai. És ebből következik minden más, ami helyi szinteken, a különböző városokban ellenzéki győzelemhez vezetett.

A 168 Órának adott interjújában a szociálpszichológus arról is beszélt, hogy a következő két év keserves ellenzéki feladata lesz „stratégiát találni a taktika mögé”, és megtalálni azt a legitim vezetőt, akiről elhiszik a választók, hogy győzhet, és elég erős ahhoz, hogy a kezében tartsa a gyeplőt.

Csepeli véleménye szerint Orbán Viktort valószínűleg egy „Parsifal-szerű figura” válthatja le női változatban,

„aki naiv, tiszta szívű, becsületes”.

Csepeli György

A szakember nem számít arra, hogy az önkormányzatok „pörögni kezdenek, és az ellenállás politikai bázisai lesznek”. Mint mondta, az önkormányzatok nem fognak végrehajtani lényegi változásokat, és a mozgásterük is egyre jobban beszűkül majd.

Új arcok és működőképes alternatívák kellenek, ezekre vannak kiéhezve a magyar választók.

A szociálpszichológus szerint a következő évek nem a gazdaságról, hanem a lélektanról szólnak majd, akárcsak a 2022-es választások.

„Az fog nyerni, aki a megfelelő kódokat meg tudja kaparintani. Ideológiák már rég nincsenek, az emberi minőséget kell megjeleníteni, ahol a hatalom nem a távolságot szuggerálja, hanem a hasonlóságot. Ezt a képességét a Fidesz elveszítette”

– mondta Csepeli, aki nem számít arra, hogy újból égszakadást-földindulást kiált a Fidesz, ha veszít a parlamenti választásokon, ahogy abban sem, hogy csalásra is képes lenne:

„Ha veszítenek, nagyon fog fájni. Átkozódva, őrjöngve, de tudomásul fogják venni”.

A sikerhez viszont teljes ellenzéki összefogásra van szükség, a Jobbikkal való megegyezés pedig ehhez elengedhetetlen – tette hozzá Csepeli.

A megoldást, a győzelem esélyét a szakember abban látja, hogy ki lesz az, aki a „lelkek húrjain jobban játszik, aki a megfelelő szavakat a megfelelő pillanatban megtalálja”.

 

Valódi Hírek