Az EU figyelmeztetni akarta Erdogant a szíriai hadműveletek miatt, de Orbán megvétózta a közös nyilatkozatot

Kiakadtak az uniós vezetők Magyarország viselkedésén.

Az Európai Unió figyelmeztetni akarta Törökországot az észak-szíriai hadműveletek veszélyeire, de Magyarország megvétózta azt – írja a Spiegel diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A német lap szerint a 28 tagállam egy közös nyilatkozatot akart kiadni, mert az újabb véres harcok újabb menekültáradattal veszélyeztethetik az európai biztonságot.

A tagországok kedden elkészítettek egy szövegtervezetet, amelyben felhívták a figyelmet a veszélyekre.

A szöveget szerda reggel a politikai és biztonsági tanács ülésén írták volna alá, azonban a magyar fél anélkül, hogy bármilyen konkrét indokot mondott volna, megvétózta azt.

„Az nem lehet, hogy Magyarország minden egyes alkalommal blokkolja az EU-t! Ha egyszer sem sikerül egyetlen ilyen közös nyilatkozatot kiadnunk, akkor nem egyszerűen külpolitikai törpék leszünk, hanem megszűnünk létezni!”

– fakadt ki Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

FRISSÍTÉS: Szerda este, a török hadművelet megkezdése után az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője arról tájékoztatta az Eurológus blogot, hogy este fél nyolckor megszületett a közös deklaráció, miután a helyzet Szíriában súlyosabbá vált, és a szöveget elfogadták a tagállamok nagykövetei.

A szerda este kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg.

Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját. E koalíciónak egyébként Törökország is tagja.

(Spiegel.de / 24.hu nyomán)

Valódi Hírek