Orbánt megszorongathatták Amerikából, ígéreteket kellett tennie az oroszok miatt

Besokalltak a Putyin-bank miatt.

Kiverte a biztosítékot az Egyesült Államoknál az orosz hátterű, sőt sokak szerint orosz titkosszolgálati hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költözése, illetve az Orbánék által nekik biztosított kiváltságok.

A Direkt36 most arról ír, hogy a magyar kormánynak több ígéretet is tennie kellett David Cornstein amerikai nagykövetnek.

Az amerikaiak aggodalma jogos, mert az orosz érdekkörbe tartozó Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és az Európai Unióban.

Mint korábban írtuk: adó- és járulékmentesség, védett székház és elnöki rezidencia, korlátlan beutazási, azaz bevándorlási lehetőség, és diplomáciai mentesség is jár majd az Orbán-kormány és az oroszok által 2018 végén kötött nemzetközi megállapodás, illetve a márciusban

a Fidesz-többség által megszavazott jogszabály alapján.

Ezzel szemben Washingtonban elvárják Orbántól a szigorításokat, első körben azt már sikerült elérni, hogy a bank ne költözhessen se az amerikai, se más NATO-tagország nagykövetségének közelébe.

Amerikai kormányzati és kongresszusi forrásokból a portál úgy értesült, Orbán megígérte Cornsteinnek, hogy az IIB alkalmazottai nem kapnak automatikusan a diplomáciai mentességet, a

titkosszolgálatok ugyanis előbb alaposan átvilágítják őket.

Különböző iratok is kiszivárogtak, azok szerint a magyar hatóságok együttműködnének az USA-val a bank „illegális” szándékainak ellenőrzésében.

Valódi Hírek