Elszólta magát a kutatási hálózat új vezetője: Orbán szabja meg az irányt

Íme a kutatási hálózat új vezetője…

Az MTA-tól einstandolt kutatóhálózatot összefogó intézménynek, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak (ELKH) a vezetőjével készített interjút a Magyar Hírlap.

Maróth Miklós nem fogta magát vissza, a megjelentek alapján egy tipikus NER-kompatibilis figura képe rajzolódik ki. A kormánnyal az MTA hálózat szétverésekor meglehetősen kritikus Akadémiai Dolgozók Fórumáról például azt mondta,

„az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet”.

A Lovász László MTA elnököt kritizálókról is beszélt Maróth. Mint ismert többen azért bírálták az elnököt, mert elfogadta az új helyzetet. Erről az ELKH vezetője azt mondta,

„akik a jövőért aggódva azt várják el az Akadémia elnökétől, hogy partizánháborúba kezdjen, a tudomány legfőbb károkozói. Lovász elnök úr felelősségteljesen és helyesen járt el. Csak felelőtlen elemek folytatják az uszítást, jobb lenne, ha inkább magukba néznének, és felismernék saját szerepüket a történet alakulásában”.

Maróth Miklós

Azt is hozzátette, „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni”.

Megvolt a nagy kinyilatkoztatás is. Szerinte Orbán Viktor csak a stratégiai tervezéssel foglalkozik,

az irányokat szabja meg.

A magyar kutatók külföldre vándorlásáról is beszélt, azt mondta, nem tart a tömeges kivándorlástól, aki meg mégis elmegy tapasztalatot szerezni, majd jöjjön utána vissza.

Valódi Hírek