Most jelentették be: Gigantikus tűzijáték lesz augusztus 20-án, 220 millió forintot vernek rá el Orbánék

A 40 fokos műtőszobákból is lehet majd tapsolni hozzá.

Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek – mondta el Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

A Mestersége ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és a három napon át várja a látogatókat a Kárpát-medence népi gasztrokultúrájának bemutatásával.

Lesznek gyerekprogramok és koncertek, fellép mások mellett a Hooligans, Deák Bill Gyula, a Beatrice és a Csík Zenekar.

Az augusztus 20-i programok a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtiszt-jelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet tart Áder János „köztársasági elnök”.

Légi parádét tart a Magyar Honvédség a Lánchíd és a Parlament közötti Duna szakasz felett; az 50 percesre tervezett programon tizennégy repülőgépet (köztük Gripeneket), helikoptereket és motorcsónakokat láthatnak a nézők.

Idén is lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikában, a Szent Koronát pedig egész nap meg lehet nézni az Országházban.

„Az augusztus 20-i fővárosi esti tűzijátékot a tavalyinál kevesebb, mintegy 222 millió forintból valósítja meg a kivitelező. A pirotechnikusok több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, ehhez mintegy 6500 pirotechnikai elemet kell bekötni.

A legmagasabb látványt jelentő tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan”

– hangsúlyozta Kovács Zoltán.

(MTI)

Valódi Hírek