Itt a vége: Áder János aláírta a Tudományos Akadémiát kinyíró törvényt

Rászolgált a becenevére.

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta az MTA kutatóintézeteinek elvételéről rendelkező törvénymódosítást – derül ki a Parlament honlapjáról.

Az Országgyűlés 2019. július 2-án fogadta el „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című törvénymódosítást, 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett.

Kövér László június 7-én, vasárnap írta alá és küldte meg Ádernek az egyszerű többséggel elfogadott törvénymódosítást.

Áder Jánosnak öt napja volt, hogy átgondolja, lát-e valamiféle alkotmányos akadályt a törvény kihirdetése előtt, és elküldi az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra, vagy aláírja a törvénymódosítást.

Áder kihasználta a rendelkezésére álló gondolkodási időt, ami után pénteken, nem sokkal fél 11 előtt hozták nyilvánosságra az elnöki döntés eredményét, mely szerint aláírta.

A törvény fő rendelkezése az EÖTVÖS LORÁND KUTATÁSI HÁLÓZAT (ELKH) létrehozása, amely összevonja az eddig az MTA irányítása alá tartozó kutatóintézeteket és kutatóközpontokat, lehetővé téve ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását.

Az ELKH tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt pedig a kormány delegál. Az elnököt az MTA elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki.

A törvény ellen szinte folyamatosan tiltakoztak az akadémikusok, több tüntetést is tartottak, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy amire készülnek, azzal tönkreteszik a magyar tudományos életet és kutatást, gyengítve annak erős nemzetközi pozícióját.

Valódi Hírek