Hivatalos: A klímaváltozással több lesz a szúnyog és azok súlyos betegségeket terjeszthetnek

Jó ötlet volt megvétózni az uniós klímaszerződést…

A klímaváltozással több lesz a szúnyog jelentette ki Garamszegi László, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték,

lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának – tette hozzá a szakember.

(Mindez annak fényében kifejezetten vérlázító, hogy magyar, lengyel és cseh vétó miatt elbukott az uniós klímacél, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegyék a kontinenst. A klímacél megbuktatását azzal magyarázták Orbánék, hogy sokba kerülne…)

A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve szúnyogháló a leghasznosabb – mondta kutató.

Garamszegi arra is felhívta a figyelmet:

a szúnyogcsípés nem csak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet.

Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai

tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet.

Magyarországon 50 féle őshonos és 3 féle új, invazív szúnyogfaj ismert. Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy például a tigrisszúnyogok pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, a www.szunyog.okologia.mta.hu oldalon segítse információkkal a szakembereket – mondta az Ökológiai Kutatóközpont igazgatója.

(MTI nyomán)