Nyílt levélben mennek neki Orbánéknak a német tudományos társaságok

Hiába hivatkoztak Palkovicsék a német intézetekre.

A Magyar Tudományos Akadémia szétverése nem maradt nemzetközi visszhang nélkül. Nyílt levelet írt a Német Tudományos Szervezetek Szövetsége Orbán Viktornak az MTA miatt.

Mint írják: „Miniszterelnök úr, a kormánya nyílt befolyást igyekszik gyakorolni az új kutatási hálózat tudományos iránya felett.” A folytatásban felrótták Orbánnak a CEU elüldözését, a kutatási pályázatokat finanszírozó szervezete lecserélését is.

Továbbra is aggódunk amiatt, hogy az átalakítás csak a közérdekűnek mondott kutatásokat akarja finanszírozni„, áll a levélben, hozzátéve, hogy

a közérdeket a kormány határozza meg.

A gendertudomány például nem tartozik ebbe a csoportba, és ki van zárva a finanszírozás területéről mint ideológia.

A finanszírozás modelljét alapvetően kritizálják. A levél szerint Németországban a pályázati pénzeket a tartományi és szövetségi kormányzatokkal gondosan és alaposan megtárgyalják a tudományos közösségek egy gondos eljárás keretében, Magyarországon a kutatásfinanszírozás

politikai kontroll alatt lesz.

Mint ismert, az Orbán-kormány az átalakítások kapcsán folyamatosan a német Max Planck Társaságot hozza fel példaként. A levél szerint, ez a hivatkozás tökéletesen pontatlan, mert a német tudományos szervezetek mindig kapnak bizonyos szintű támogatást alapkutatásokra, aminek felhasználásáról maguk döntenek, addig az új magyar rendszerben szinte csak projektalapú támogatás lesz elérhető.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek