Eldőlt: Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság élére

A német politikus lehet az Európai Unió kvázi miniszterelnöke.

Több napos tárgyalássorozat után kedden este megszületett a döntés: Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték az Európai Bizottság élére az uniós állam- és kormányfők.

A döntést még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ha ott is pozitív döntés születik, akkor az elkövetkező években a 61 éves német politikus lesz az Európai Unió kvázi miniszterelnöke, ő váltja Jean-Claude Junckert a Bizottság élén.

A több napos tárgyalássorozat során döntés született arról is, hogy az Európai Tanács élére Charles Michel belga miniszterelnököt, az Európai Központi Bank élére pedig Christine Lagarde-ot, az IMF elnökét választják.

Ursula von der Leyen

Mit kell tudni az új bizottsági elnökről?

Ursula von der Leyen 61 éves, Brüsszelben született. A férje Heiko von der Leyen orvosprofesszor, 1986-ban házasodtak össze, hét gyermekük van: a legidősebb 32 éves, a legfiatalabb húsz.

Eredeti végzettsége szerint orvos, a diplomája megszerzése után a hannoveri nőgyógyászati klinikán végzett gyakorlatot, majd az orvosi egyetem járványügyi és népegészégügyi kutatóközpontjában dolgozott.

Tizenöt éve folyamatosan vezető tisztséget tölt be Angela Merkel kormányaiban: 2005-től 2009-ig családügyi miniszter, 2009 és 2013 között munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter volt.

Progresszív döntéseivel megnyitotta a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a baloldali szavazók felé is: támogatta a bölcsődei-óvodai férőhelyek növelését, hogy a cégek irányító testületeiben női kvótát vezessenek be, megvédte a melegházasság intézményét és az országos minimálbért.

2013 decembere óta védelmi miniszter, ő volt az első nő, aki betöltötte ezt a posztot.

A Spiegel úgy jellemzi a róla szóló cikkválogatásában, hogy ő Németország második legbefolyásosabb asszonya.

Korábban Angela Merkel lehetséges utódjaként is emlegették a német kancellári székben.

Elkötelezett integrációpártinak tartják, korábban többször is beszélt arról, hogy egy föderalista EU az álma. (Ez lényegében egybevág az Európai Egyesült Államok tervével, amit a magyar parlamenti pártok közül a DK tűzött a zászlajára – a szerk.)

Ehhez Svájcot, Németországot és az Egyesült Államokat hozta fel példaként a Spiegelnek adott 2011-es interjújában.

2015-ben is azt mondta, hogy reményei szerint a gyerekei és unokái Európája már nem államok laza uniója lesz, amit nemzeti érdekek tartanak béklyóban. Védelmi miniszterként pedig a nagyobb biztonsági együttműködés mellett érvelt az EU-ban.

(MTI / Politico / Index.hu)

Frissítés: A Demokratikus Koalíció az elsők között üdvözölte Ursula von der Leyen jelölését. Bővebben erre:

Molnár Csaba: Nesze neked, Orbán Viktor! Nem kellett Manfred, megkaptad Ursulát

.

Valódi Hírek