Meghalt Ungvári Tamás

A népszerű író, kritikus, műfordító 89 évet élt.

Életének 89. évében meghalt Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, az irodalomtudományok kandidátusa – tájékoztatott szombaton a család.

Ungvári Tamásnak ötvennél több önálló könyve jelent meg: regények, tanulmányok, esszék, továbbá több tucat színdarabot és regényt fordított magyarra.

Munkásságát több díjjal, kitüntetéssel elismerték, így többek között Széchenyi- és József Attila-díjjal, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Budapest díszpolgára volt.

Az interneten is aktív Ungvári utoljára két hete posztolt a közösségi oldalára: akkor azt írta, hogy orvosai tanácsára kihagyja a dedikálást az idei könyvhéten.

Kedves barátaim és olvasóimAz orvosaim tanácsára a nagy hőségre való tekintettel, életemben először, a holnapi…

Közzétette: Ungvári Tamás – 2019. június 15., szombat

.

Ungvári Tamás 1930. szeptember 25-én született, az Eötvös Gimnáziumba a numerus clausus miatt nem vették fel, így került a Zsidó Gimnáziumba. Diplomát 1952-ben, 21 évesen szerzett az ELTE angol-magyar szakán.

Először Tatán tanított egy általános iskolában, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1959-től a Magyar Nemzetnél dolgozott szerződéses munkatársként. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője.

1960–1961-ben a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára.

Több külföldi egyetem vendégprofesszora. A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban.