Havi 400 ezer alatt már pincér sincs a Balatonon

Mindenki lelépett külföldre.

Egyre reménytelenebb munkaerőt találni – állítják a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti éttermekben, büfékben, boltokban – írja a Népszava.

A déli parton a vendéglátósok jó esetben 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem érdemes megegyezést ajánlaniuk, de

akár 2000 forintot is kell fizetniük,

sőt az északi parton komolyabb helyeken a pincérek is megkapják ezt az órabért.

Nem véletlen, hogy kevés helytől eltekintve nem találni ötszáz forint alatt sima lángost, de van, ahol 950-ről indulnak az árak. Ezt azzal magyarázzák a vállalkozók, hogy az elszállt bérek húzzák magukkal az árakat.

Nem csak a vendéglátósok, az üzletek is küzdenek a munkaerő-hiánnyal, gyakori, hogy a tulajdonosok vagy a családtagjaik állnak be a pultba dolgozni.

Megszólaltatott a lap egy lángosost, ők arról számoltak be, hogy még

400 ezer forintért sem akar beállni senki havi 26-27 napot gályázni napi 13-14 órában.

A balatoni vállalkozók szerint a helyzet tavaly óta is romlott, aminek egyik oka, hogy egyre kevesebben jönnek haza azok közül, akik korábban csak télre mentek ki külföldre dolgozni, a nyári szezonban pedig a Balatonon vállaltak munkát. Öt év alatt a balatoni kisvállalkozásoknak akár a fele is eltűnhet.

Valódi Hírek