Lecsapott a kormány: Jövőre már senki sem lehet magántanuló

Látszik, mi zavarja a fideszeseket.

A kormány a 2020/21-es tanévtől kivezetné a magántanulói jogviszonyt, helyette az érintettek egyéni tanrendet kérhetnek, áll az Emmi szerdai közleményében, amelyben a köznevelési törvény új módosítását ismertetik.

Azzal indokolják a döntést, össztársadalmi érdek, hogy a gyermekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek, ezért a magántanulói státusz helyett ezentúl egyéni tanrend kérhető, ha a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös.

A 168 Óra szerint az elmúlt években több ezer szülő döntött úgy, hogy gyerekét kimenekíti az állami iskolából. Az okok változatosak: A túlterhelt, gyakran frusztrált állami iskolában oktató pedagógus nem volt hajlandó foglalkozni a különlegesebb odafigyelést igénylő gyerekekkel. Akadtak olyanok is, akik látván, hogy a XXI. század követelményei közül egyikre sem tanít meg az Orbán-kormány által lezüllesztett állami iskola,

alternatív utakat kerestek.

A kormány mostani lépésével az olyan modern iskoláknak is reszeltek, mint a Prezi-alapító intézménye, a Budapest School. Ebben az újragondolt iskolában nincs osztályzás, nincsenek tantárgyak, a diákok csak azt tanulják, ami érdekli őket, és még hibázniuk is szabad.

A recept az volt, hogy egy klasszikus iskolába beíratták a gyereket, majd magántanuló lett és jöhetett egy magántanulói csoport, ahol már a XXI. századnak megfelelő oktatást kapnak a diákok.

A törvénymódosítással ennek reszeltek.

(via Index, 168 Óra)

Valódi Hírek