Itt vannak az adatok: Tömegesen kapták Orbánék a szavazatokat a határon túlról

Bevallották, hogy van egy jól felépített rendszerük.

Az idei EP-választáson már az európai uniós lakcímmel nem rendelkező határon túli magyar állampolgárok is szavazhattak a magyar pártlistákra. Ez alapvetően tömegesen a vajdasági és a kárpátaljai magyarokat érintette, mert Románia és Szlovákia tagja az Európai Uniónak.

Az EP-választáson összesen 57.777 érvényes levélszavazat érkezett. Az összes határon túli magyar szavazat

több mint 95%-át pedig a Fidesz-KDNP listája kapta.

A voksok többsége a Vajdaságból érkezett, az NVI adatai alapján 59 400-an regisztráltak a választási névjegyzékbe szerbiai címmel, és 40.253-an szavaztak. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Pásztor István ennél is több szavazatról beszélt. A Fidesz eredményváróján azt nyilatkozta, hogy az ő adataik alapján mintegy 50 ezren szavaztak a 70 ezer, szavazati joggal rendelkező vajdasági magyar közül, ami több mint 70 százalékos teljesítményt jelent.


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. Novák Katalin és Németh Szilárd között feltűnik Pásztor István. MTI/Koszticsák Szilárd

A 24.hu cikke szerint az emailes értesítések miatt ez még ki is jöhetett.

A magas részvételt is megmagyarázta Pásztor:

Van egy fölépített rendszerünk, amelyik nagyon tekintélyt parancsoló,

amelyik nagyon működőképes, amelyik nagyon hatékony, ennek az eredménye az 50 ezer szavazat.

Kárpátalján ugyanakkor nagy volt a csönd, legfeljebb néhány ezren szavazhattak levélben, bár ezúttal is sokan átruccantak Magyarországra szavazni, a határmenti településeken nagy volt a forgalom.

(via: 24.hu)