Teljes kamu, amit a külföldről hazatérők számáról nyom a kormány – Így trükköznek

Baj van a számítással.

A Fideszben 2017 óta előszeretettel mondogatják, hogy több magyar jön haza, mint ahányan a jobb megélhetés reményében külföldre mennek dolgozni. Varga Mihály szeptemberben mondta, hogy már évente 20 ezren jönnek haza és a többség már marad is.

A hét elején kijöttek a KSH 2018-as adatai és ott is pont ezt a számot találjuk a visszatérők adatainak összesítésekor.

Mint mondták, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai, a Belügyminisztérium személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő TAJ-nyilvántartása alapján is ugyanez a szám jött ki.

Katona Tamás, a KSH volt elnöke szerint azonban súlyos módszertani bajok vannak a számítással. A hivatal ugyanis

csak azt tekinti kivándorlónak, aki leadja a TAJ kártyáját,

mondván, hogy más országban fizeti a járulékokat. Hát ez az, amit nem tesznek meg, mert gyakran járnak haza, az olcsóbb magyar egészségügy miatt és inkább fizetik rá a TB-t.

A Londoni Magyarok Közösségének ügyvezetője, Szabó László elmondta, hogy ők is ugyanígy tettek, vagyis az egész család megtartotta a TB-kártyát és fizetik az alapjárulékot. Tapasztalati alapon ezt tartja jellemzőnek az angol fővárosban élők 40 százalékára.

A hazaköltözők számának a meghatározásával sincs minden rendben. Beleszámítják azt a Romániában élő magyart is, aki származása jogán magyar állampolgárságot kapott és bejelentkezett egy itteni lakcímre, vagy

azokat az ukrán állampolgárokat is,

akik a keleti határ mentén tömegesen jelentkeztek be épp a tavalyi választás előtt néhány faluba, hogy szavazhassanak.

(via Népszava)

Valódi Hírek