Kimondta a Kúria: Jogsértő és megtévesztő volt a Fidesz aláírásgyűjtése

Aljas trükkel csapták be a járókelőket a Fidesz aktivistái.

Határozatban mondta ki a Kúria, hogy megtévesztő volt a Fidesz-KDNP aláírásgyűjtése, amivel Orbán Viktor pártja megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az ügyben a Momentum tett panaszt egy videofelvétel alapján, amelynek tanúsága szerint a Kálvin téri aluljáróban a Fidesz-KDNP aktivistái azt állították, hogy az EP-választásra, a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat gyűjtik, de valójában nem hivatalos papíron, „Orbán Viktor programját támogató” aláírásokat gyűjtöttek (értsd: a Kubatov-listájukat frissítették).

Korábban a Fővárosi Választási Bizottság ezt nem találta megtévesztőnek, a Nemzeti Választási Bizottság pedig érintettség hiányára hivatkozva utasította el a Momentum fellebbezését.

Ezek után a Kúria a videofelvétel alapján megállapította, hogy az aktivisták – az általuk elmondottak, valamint a pulton látható felirat ellenére – egyértelműen nem az EP-választáshoz szükséges aláírásokat gyűjtötték, így tevékenységük alkalmas volt a választók megtévesztésére.

A Kúria a határozatában megjegyzi: az efféle aláírásgyűjtés akkor nem jogsértő, ha a választók pontosan tudják, hogy aláírásuk milyen célt szolgál és adataikat mire használják fel.

Valódi Hírek