Kijöttek az áprilisi számok: Csúnyán büntetik az emberek az LMP-t a kétharmadért és a Puzsér-botrányért

Jelen állás szerint még az LMP listavezetője, Vágó Gábor sem tudna kijutni Brüsszelbe.

Nyilvánosságra hozta legfrissebb közvélemény-kutatási adatait az IDEA Intézet.

A reprezentatív felmérés szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül 31, a biztos szavazóknál 48 százalék.

A Jobbik 14, az MSZP 10, a DK 9 százalékon áll a biztos szavazók körében, így előbbi párt 3, utóbbiak 2-2 európai mandátummal számolhatnak májusban.

A Momentum 6 százalékos eredménye azt mutatja, hogy listavezetőjük, Cseh Katalin jó eséllyel kijut majd az Európai Parlamentbe.

Az LMP viszont a teljes népességben 3 százalékon, a biztos szavazók körében 4 százalékon áll, így jelen állás szerint egyetlen képviselőt sem tudnának Brüsszelbe küldeni.

Grafikon:

.

NYF-kommentár: Az LMP rossz teljesítményében szerepet játszhat, hogy főpolgármester-jelöltjük, Puzsér Róbert személye körül immár napi szinten állandósultak a botrányok, miközben Ungárék a mai napig nem néztek szembe a fideszes kétharmadban játszott aktív szerepükkel.

Mint ismert: 2018-ban az LMP önző politikája miatt csak Budapesten 5 parlamenti mandátum úszott el az ellenzék számára: ezekben a körzetekben a Fidesz jóval kisebb különbséggel nyert, mint ahány szavazatot az LMP teljesen esélytelen jelöltjei elvittek.

Ha az LMP akkor koordinált volna, a Fidesz ma legalább 5 képviselőnyi távolságra lenne a kétharmados többségtől.

Ide tartozik még, hogy a momentumos Soproni Tamás éppen tegnap kért bocsánatot az ATV-ben, amiért 2018-ban nem léptek vissza elegendő körzetben. (Pedig a számok alapján rajtuk egyetlen mandátum sorsa sem múlt akkor.)

 

Valódi Hírek