Már az ENSZ szakértője is besokallt Orbánék magánbíróságaitól

Nem látja, hogy lesznek a közigazgatási bíróságok függetlenek.

Diego García-Sayán, az ENSZ témával foglalkozó különleges jelentéstevője szerint továbbra sincs érdemi garancia arra, hogy a közigazgatási bíróságok politikai befolyástól függetlenül fogják tudni végezni a munkájukat – áll a független szakértő tájékoztatójában. Az ENSZ szakembere korábban már levélben fordult a magyar kormányhoz, de választ nem kapott.

Az Amnesty International Magyarország közleménye szerint a januártól felálló új bírósági rendszer a tervek szerint egy sor olyan kérdésben határoz majd, amikor magyar állampolgárok kerülnek szembe a hatóságokkal. Gyülekezési, közbeszerzési, építési, környezetvédelmi, nyugdíj, adó kérdések dőlnek majd el ezeken a bíróságokon, és várhatóan itt döntenek majd arról is, hogy

milyen közérdekű adatokat ismerhetünk meg.

A közlemény szerint márciusban a Velencei Bizottság már jelezte a magyar jogalkotó felé, hogy a decemberben elfogadott törvény „túl sok hatalmat ad túl kevés ember kezébe”, és nincsenek megfelelő garanciák és eszközök ennek ellensúlyozására.

Garcia-Sayán ENSZ szakértő szerint a módosítások ellenére az igazságügyi miniszternek továbbra is minden eszköze adott, hogy az „átmeneti időszakban” olyan bírókat jelöljön a közigazgatási bíróságokra, akiket akar, ebben pedig még

a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke sem tudja megakadályozni.

A miniszternek lehetősége lesz

kénye-kedve szerint megváltoztatni a bírókat jelölő bizottság által felállított sorrendet,

és kinevezésre lényegében bárkit felterjeszteni a köztársasági elnöknek. A szakértő ezért felszólítja a magyar kormányt, hogy hozzák összhangba a törvényt a Velencei Bizottság vonatkozó ajánlásaival.

Egy másik nagyon aggályos részlet az AI szerint, hogy a közigazgatási bíróságok önkormányzati szervének, az Országos Közigazgatási Bírói Tanácsnak továbbra is „rendkívül korlátozott jogosítványai” lesznek a bírók, bírósági elnökök és a Közigazgatási Felsőbíróság elnökének kiválasztási folyamatában. Garcia-Sayán szerint erősíteni kell a Tanács függetlenségét és befolyását az igazságügyi miniszterrel és a Felsőbíróság elnökével szemben.

Valódi Hírek