Friss: Berosáltak a Fideszben, korlátoznák a képviselők belépési jogát a közintézményekbe

Az ÁSZ elnöke is panaszkodott a képviselők miatt.

A parlamenti képviselők belépési jogáról szóló szabályok felülvizsgálatát javasolja Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke – írja az Index egy állásfoglalásra hivatkozva.

Még decemberben több esetben korlátozták az ellenzéki képviselőket abban a munkájukban, hogy beléphessenek közintézményekbe. A legkirívóbb példa erre a tévészékházban történtek voltak, ahol a biztonsági őrökkel dobatták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost.

Több képviselő is arra várt választ, ki tud segíteni abban egy országgyűlési képviselőnek, hogy élhessen a törvény adta jogával, hogy bejusson egy közintézménybe. Erre a jogszabály nem ad egyértelmű választ és a kérdés több bizottság közötti pattogtatása után Kövér László a parlament igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte.

Amolyan igazi fideszes megoldást választottak a bizottságban, Vejkey Imre KDNP-s elnök a törvény felülvizsgálatát javasolja – olyan kiegészítésekkel, amely a belépési jog korlátozását vetíti előre.

Az elnök szerint, a belépési jog

  • nem gyakorolható visszaélésszerűen.
  • csak arra való, hogy a belépés adminisztratív részét könnyítse
  • nem irányulhat a képviselő nem rendeltetésszerű joggyakorlásának elősegítésére.

Az ellenzék természetesen már kiakadt, mondhatni teljes joggal, Arató Gergely, a DK képviselője, a bizottság tagja sajtótájékoztatóján „felháborítónak” nevezte, hogy „korlátozni akarják a belépési jogot”. Arató azt is mondta, hogy a bizottság kapott egy „szép géppel írt feljelentést” az Állami Számvevőszék elnökétől is, aki sérelmezte az intézménye előtt tartott tüntetést.

Azt is elmondta, ez a képviselői jog a „rendszerváltás óta létezik”, amikor ezt korlátozzák, a „választópolgárok jogait veszik el„.

Valódi Hírek