Kiakadtak az akadémikusok, hogy Lovász László behódolt Orbánnak és átadta a kutatóintézeteket

Van, aki szerint Lovásznak le kellett volna mondania.

Mint arról beszámoltunk: több hónapos harc után pénteken előnytelen kompromisszumot kötött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Palkovics-minisztérium.

A megállapodás értelmében

az MTA belement abba, hogy 2020 január 1.-től leválasszák róla a kutatóintézeteit, cserébe az Akadémia formálisan megtarthatja a vagyonát.

A tudóstársadalom rendkívül negatívan fogadta a hírt.

„Ez rosszabb, mint amire számítottam”

– reagált Kálmán C. György, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet főmunkatársa a 168 Óra megkeresésére.

„Őszintén érdekelne, hogy akkor mi a fenére jó az akadémia? Mire jók az osztályok? Mire jó a közgyűlés? Csak az akadémikusok fizetésével foglalkozhatnak?”

– fogalmazott Kálmán C. György.

A kutató szerint ezzel a megállapodással értelmét veszíti az MTA, és az pusztán tudósok gyülekezetévé válik. Álláspontja szerint az MTA lényegét ugyanis nem az akadémikusok adják, hanem a kutatóhálózat. A kutatók hozzák az eredményeket és művelik aktívan a tudományt.

„A döntést vereségnek értékelem, úgy, hogy az MTA elnöke beadta a derekát. Persze, ki kell várni a végét, de nem látom át, miért döntött így”

– tette hozzá.

Kálmán C. György / Vásárhelyi Mária / Gábor György

Vásárhelyi Mária szociológus, az MTA tudományos főmunkatársa a közösségi oldalán reagált.

Vásárhelyi azt írja:

„Jó lenne, ha senkit nem tévesztene meg az MTA és Palkovics között létrejött szándéknyilatkozat. Mert formailag tűnhet úgy, hogy a szerződés mindkét fél számára méltányos, valójában azonban ez nem így van.”

A szociológus felteszi a kérdést:

Először is mit keresnek a tudományos kutatási irányokat kijelölő testületben a kormány delegáltjai? A Fidesz által elfogadott „Alaptörvény” is garantálja a tudomány függetlenségét, márpedig ha politikusok vagy általuk delegált komisszárok ülnek egy testületben, az nem lehet független. Legalábbis Magyarországon nem. Tehát alkotmányellenes!”

Vásárhelyi Mária hozzáteszi:

„Lehet, hogy ez a megállapodás egy demokratikus jogállamban méltányos és igazságos, a tudomány érdekeit szolgáló eredményre vezetne, mi azonban nem egy jogállamban élünk és egy olyan kormány birtokolja a hatalmat, amely úgy alkot törvényeket és köt szerződéseket, hogy azok kizárólag az ő hatalmi érdekeit szolgálják.”

Gábor György filozófus, vallástudós, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt főmunkatársa lakonikusan így reagált:

Sokan azt mondják, hogy most kell lemondania Lovász Lászlónak.Szerintem tévednek. Mielőtt aláírta volna a megállapodást, akkor kellett volna lemondania.

Közzétette: Gábor György – 2019. március 8., péntek

.

Valódi Hírek