Elképesztő: Kétszer tesztelték a választási informatikai rendszert a héten, mind a kétszer lefagyott

Baljós árnyak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az azonnali.hu-nak elismerte, hogy ezen a héten két technikai próbát is tartottak, és a választási rendszer mind a kétszer lehalt.

Először március 5-én fagyott le a Választási Kommunikációs és Információs Rendszer (VÁKIR). Ez a rendszer szolgál többek között arra, hogy a helyi választási irodák rajta keresztül kommunikáljanak a területi választási irodákkal. Az első teszten belépni sem tudtak a tesztelők.

Ezután március 7-én, csütörtökön tartottak egy újabb tesztet, ám ez sem működött megfelelően: azok, akinek sikerült belépni, a rendszer lassúságára panaszkodtak.

Azért is kellemetlen, hogy nem működött a VÁKIR, mert ezen a felületen van olyan fórum, ahol a helyi választási irodák munkatársai tudják jelezni a területi irodák, illetve az informatikusok felé, ha problémájuk van.

Az ügyben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt válaszolta a lap kérdésére:

„A március 5-i országos technikai próba során VÁKIR autentikációs modulja lelassult. A nap folyamán a rendszer üzemeltetője emiatt többször újraindította az érintett modult. A próba után a fejlesztők a komponenst kijavították”

Az NVI célja, hogy a választási rendszerek ne csak a választás napján, hanem már korábban, az azt megelőző sajtónyilvános informatikai főpróbán is rendben működjenek, ennek május közepe a tervezett időpontja – tette hozzá az NVI.

Valódi Hírek