Friss: 900 milliós támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól a Tiborcz-közeli cég

Kitömte a minisztérium a NER oligarcháit.

Közzétette tavalyi támogatásainak listáját a Pénzügyminisztérium. A 24.hu a dokumentum alapján azt írta, a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market International Zrt. 2,6 milliárd forintot kapott, míg a ma már Mészáros Lőrinchez tartozó ZÁÉV 390 millió forintot. A Nyugati Fény kiszúrta: a listán fent van a West Hungária Bau is, Tiborcz régi üzlettársának cége is, 905 millió forinttal.

A West Hungária Bau Paár Attila cége, ő volt az, pontosabban a hozzá köthető WHB Befektetési Kft., amely kivásárolta Orbán vejét az Eliosból. Üzleteltek Keszthelyen is, a Hullám és a Helikon szállóban voltak egyszerre tulajdonosok.

A West Hungária Bau kapacitásbővítésre és telephely-kialakítás támogatására kapta a támogatást, a megvalósítás helyszíne Győr és Paks. A támogatási szerződést ugyanazon a napon írták alá, amikor Garancsi cégével a 2,6 milliárd forintról szóló dokumentumot.

A WHB állami támogatása már csak amiatt is kifejezetten érdekes, mert pénzügyi adatai alapján egyáltalán nem szorulna rá: 2017-es bevétele 41 milliárd forint volt,

nyeresége pedig 5 milliárd forint.

A dokumentum alapján kapott pénzt a Sánta János-féle Continental Dohányipari Zrt. is, kapacitásbővítésre 543 millió forintot. Ezt a szerződést 2017 végén kötötték, és 2018 augusztusában módosították.

Majdnem 2,5 milliárd forintot kapott továbbá a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., amely a tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László érdekeltsége. A cég onnan lehet ismerős, hogy tőlük vett korábban a Földművelésügyi Minisztérium 40 millió forintért tanulmányokat a kazah juhokról, amelyek egy részéről kiderült, hogy plagizálták.