Alaposan leszedte Orbánról a keresztvizet az Európai Bizottság első alelnöke

Nehéz vitatkozni vele.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, a Szocialisták és Demokraták választási csúcsjelöltje az Euronewsnak adott interjút, amiben Orbán kapott pár pakkott.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor autoriter politikus-e azt válaszolta a politikus, hogy a tendenciák egy autoriter rendszer irányába mutatnak. „Ő ezt illiberális demokráciának hívja, de ez csak egy szépítő kifejezés a Putyin-féle irányított demokráciára.

Szerinte az Európai Unió olyan tagállamokat érdemel, amelyekben a demokrácia nyitott és szabad. „Ahol a hatalmon lévők tisztelik az ellenzéket és a politikai ellenfeleket nem ellenségként, csak ellenfélként kezelik. Ahol azt is elfogadhatónak tartják a kormánypártok, hogy egyszer majd elveszíthetnek egy választást, és nincs semmi szégyen az ellenzéki politizálásban. Ahol a média szabadságát is tisztelik,

és nem próbálják meg irányításuk alá vonni.

Ezekben a kérdésekben van némi aggodalmam Magyarországgal kapcsolatban.” – mondta.

Timmermans több esetben is magyar sajátosságról beszélt. Orbán-rendszerét „nem igazán lehet más rezsimekhez hasonlítani. A média állami ellenőrzése viszont ugyanazt jelenti magyarul, mint angolul vagy hollandul.” Azt gondolom, hogy a politikai ellenfelek ellenségként kezelése, és állandó támadása nem használ a demokráciának, de egyes politikusoknak

úgy kellenek az ellenségek, mint a normális embereknek a levegő.

Amikor azt firtatták, hogy szélsőjobboldali párt-e a Fidesz, úgy fogalmazott, hogy a magyar kormánypárt egyedi jelenség. Mint fogalmazott: időnként flörtöl olyanokkal, akik a szélsőjobboldalhoz tartoznak, illetve a párt tagjai xenofób üzeneteket fogalmaznak meg. „Azt nem gondolom, hogy a Fidesz tábora egyetért ezekkel a gondolatokkal. Szerintem ők büszke magyarok, akiket félrevezetett a kormány.

Valódi Hírek