Orbán is megszólalt az MTA szétveréséről, nincs belőle köszönet

Szerinte Magyarország le van maradva. Akkor eddig miről beszélt?

Nyílt levélben válaszolt Orbán Viktor a külföldről hazatérő fiatal kutatókat támogató Lendület-program nyerteseinek, akik néhány napja arra kérték a kormányfőt, hogy állítsa le az MTA átalakítását.

A fiatal kutatók azt írták, a Lendület-program segítette őket abban, hogy külföldről hazatérve, vagy a programnak köszönhetően itthon maradva megszerzett tudásukat itthon kamatoztassák, és Magyarországon folytathassák tudományos karrierjüket.

A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül. A kutatók azt kérték, függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának

„rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát.”

Orbán a válaszában azt írta, hogy ugyanazokat akarják, vagyis a magyar tudomány és a magyar emberek javát és felveti azt, hogy ne félinformációkból tájékozódjanak. Szerinte egyébként a kormány más nézőpontból látja a folyamatot. Azt írja, hogy Magyarország le van maradva a nemzetközi innovációs rangsorokban és ezért kell lépniük.

Megismétli azt a lózungot a miniszterelnök, hogy „a hazai ipar hozzáadott értékének növelése úgy lehetséges, ha kutatóintézeteink is összpontosítják erőforrásaikat az alapkutatások és az innováció területén egyaránt.

Mindeközben kedden, Orbán levelének a megjelenésekor tömegek tüntettek a Magyar Tudományos Akadémia előtt az átalakítások ellen:

https://www.facebook.com/nyugatifeny/videos/371102207002873/

Valódi Hírek