Döntött a bíróság: Schmidt Mária kezelheti Kertész Imre írói hagyatékát

Hiába tiltakozott az író özvegyének fia.

Jogerős ítéletet hozott Kertész Imre írói hagyatéki perében a másodfokú bíróság – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

A másodfokú bírósági döntés értelmében a jövőben Schmidt Mária közalapítványa lehet a Nobel-díjas író örökségének gondozója.

Ezzel a másodfokú bíróság megerősítette a Schmidt-féle alapítvány és az író özvegye, Kertész Magda között létrejött megállapodást, amelynek alapján a Közalapítvány keretei között működő Kertész Imre Intézet kezeli az író hagyatékát.

A Schmidt-féle intézet kétmilliárd (2000 millió) forint közpénzt kapott erre az államtól.

Korábban vita alakult ki a hagyaték körül: a szerződést Kertész Magda örököse, az első házasságából született fiú (Sass T. Márton) támadta meg. Első fokon a bíróság elutasította a fiú keresetét, Sass viszont fellebbezett. A másodfokú bíróság azonban most jóváhagyta az elsőfokú döntést.

Kertész Imre 2016. március 31-én, özvegye pedig 2016. szeptemberében hunyt el.

A Schmidt-alapítvány korábban 600 millióért vett belvárosi villát a fővárostól a Kertész Imre Intézetnek, ezt pedig a Garancsi-féle Market Zrt. újíthatja fel.

Valódi Hírek