Rendkívüli hír: Amint beköltözik Orbán, betiltják a tüntetést a budai Várban

Mindenre felkészültek.

A Budai Palotanegyedben – a jövő év első napjától – a rendeltetésszerű és a turisztikai célú használatot leszámítva, csak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. engedélyével lehet majd a közterületet használni – vette észre elsőként a napi.hu a december 27-én megjelent Magyar Közlönyben.

A szabályokból az is kikövetkeztethető, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnök hivatala előtt tüntetni sem lehet majd – teszi hozzá a lap.

A most megjelent kormányrendelet felsorolja a kiemelt helyszíneket, ezek:

a Budavári Palota,
a Sándor-palota (a köztársasági elnök hivatala),
a Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító volt Karmelita kolostor,
a Stöckl-lépcső, a főőrség épülete,
a lovarda és a hozzá tartozó istálló,
a Buzogány torony,
az ide vezető Gyilokjáró és az Újvilág kert,
továbbá a mélygarázs.

fotó: Index

A rendelet kimondja, hogy Budai Palotanegyedben található közterületek használatához a vagyonkezelő, vagyis a Várgondnokság Kft. hozzájárulása szükséges és azért fizetni is kell. Kivétel – a már említett – rendeltetésszerű és a turisztikai célú használat.

Vagyis egyszerű polgárok és turisták a Várnegyed közterületein szabadon sétálhatnak.

Szintén ingyenesek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hivatalos állami, valamint kiemelt fontosságú rendezvények, továbbá az állami protokolláris rendezvények is.

Minden más közterületi használatra szerződést kell kötni a vagyonkezelővel, amely számtalan indokkal megtagadhatja az engedélyt.

Ilyen indok például, ha

„a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység sérti a Budai Palotanegyed mint nemzeti emlékhely méltóságát, történelmi jelentőségét”

(napi.hu nyomán)

Valódi Hírek