Molnár Csaba: Orbán bukása után az első dolgunk lesz visszaállítani Nagy Imre szobrát! (+videó)

Több százan gyűltek össze a Vértanúk terén, miután a Fidesz-maffia lefűrészelte és elvitte Nagy Imre szobrát.

Közös demonstrációt és gyertyagyújtást tartott a DK, az MSZP és a Nagy Imre Társaság pénteken 17:00 órától a budapesti Vértanúk terén.

Az ellen tiltakoztak, hogy ma hajnalban a Fidesz-rezsim elbontotta és elszállította a térről az 1996 óta ott álló Nagy Imre-emlékművet.

Beszédet mondott Jánosi Katalin (Nagy Imre unokája), Mécs Imre, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Őrsi Gergely (MSZP).

A több száz összegyűlt emberhez először Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője szólt, aki elmondta:

azért vannak itt, hogy ne maradjon nyom nélkül, ami ma történt.

Őt Jánosi Katalin követte, aki szerint a szobor körül megváltozott az ország az elmúlt 10 évben. Az emlékmű szellemisége és üzenete pedig többé már nem illik ide.

Talán jobb is lesz szerinte, ha Nagy Imre nem látja, mi zajlik a magyar parlamentben. Úgy folytatta: Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulója a forradalom miniszterelnöke szobrának a sírgödrével zárul.

Őrsi Gergely (MSZP) azt a kérdést tette fel, vajon mi az igazi vandalizmus: szánkók rongálása, vagy az éj leple alatt Nagy Imre szobrát eltüntetni a nemzet főteréről?

Mécs Imre, 56-os forradalmár szerint „ez a szemüveges ember” komolyan vette a feladatát, és felhasználta az alkalmat, hogy nagy dolgokat vigyen végre. Felülvizsgálta a rabok ítéleteit, akik közül többet szabadon engedett, a munkatáborokat bezáratta, a kitelepítetteket hazaengedte.

Molnár Csaba, a DK európai képviselője kiemelte: nem ez volt az első, hogy Orbánék megpróbálták ellopni a múltunkat. Ez történt akkor is, amikor szintén éjjel, titokban és gyáván ellopták Károlyi Mihály szobrát.

Molnár szerint megpróbálják majd ismét nemzeti színű szalaggal körbevenni Nagy Imre ügyét is: „dehogy bántják őt!” – mondják majd, csak vissza akarják állítani a tér történelmi állapotát.

Szerinte viszont nem ez történik, hanem a Horthy-rendszer történelemhamisító restaurációja. Molnár Csaba hangsúlyozta: a Nagy Imre-szobor több mint kétszer annyi ideig állt a téren, mint amit a helyére akarnak hozni, „helyreállítás” címszóval.

Molnár szerint ellenállásra van szükség, mert Nagy Imre megtanított minket arra, hogy ideig-óráig fenn lehet tartani a zsarnokságot, de a nép végső soron mindig lerázza magáról a rabigát.

„Éppen ezért tudom önöknek mondani, teljes nyugodtsággal: itt fog állni Nagy Imre szobra ezen a téren újra. Az orbáni rendszer bukása után az első dolgunk lesz visszahozni ide a mártír miniszterelnök szobrát”

– zárta beszédét Molnár Csaba.

A tüntetés gyertyagyújtással, majd a magyar és az európai himnusz eléneklésével ért véget.

Videó:

Nagy Imre szobrának eltávolítása miatt tüntet a DK, az MSZP és a Párbeszéd a Vértanúk terén. Élőben a Mércén!Cikkünk a tüntetésről: https://merce.hu/2018/12/28/tuntetnek-a-vertanuk-terenel-miutan-hajnalban-elbontottak-nagy-imre-emlekmuvet/

Közzétette: Mérce – 2018. december 28., péntek

.

(Mérce.hu nyomán)

 

Valódi Hírek