Amnesty International: Az ellenzéki képviselők elleni erőszak fordulópont

Közleményt adott ki az Amnesty International Magyarország az elmúlt nap botrányos eseményeivel kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül közlünk.

A magyar hatóságoknak nem szabad erőszakot alkalmazniuk a békés tüntetőkkel szemben – mondta Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója a mai, az MTVA székháza elé szervezett tüntetés előtt.

„Az elmúlt napok tüntetései során többször előfordult, hogy a rendőrség figyelmeztetés nélkül vetett be könnygázt és paprikasprayt. Elfogadhatatlannak tartjuk a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát.”

Tegnap este ellenzéki parlamenti képviselők élve az országgyűlésről szóló törvény adta jogukkal bementek az MTVA székházába, hogy ott élő adásban felolvassák öt pontot tartalmazó követeléseiket.

„Példátlan, hogy magyar országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal dobjanak ki egy közintézményből. A képviselőknek joguk volt ott lenni, a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László elleni incidenst alaposan ki kell vizsgálni és a felelősöket bíróság elé kell állítani.”

„A biztonságiak ma reggeli akciója is egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elszánt abban, hogy minden a kormánnyal kritikus véleményre lecsapjon.

Évek óta hallgatjuk a tudósok, újságírók, civilek és politikusok elleni rágalmakat, a mai reggel azonban mindenképpen fordulópontot jelent, hiszen fegyveres őrök fizikai erőszakot alkalmaztak a magyar választópolgárok képviselőivel szemben.”

(amnesty.hu)

Valódi Hírek