Népszava: Osztályozni fogják a betegeket a sürgősségiken

Kásler Miklós csütörtökön bejelentette, hogy a kormány rábólintott a nemzeti népegészségügyi programra, ezzel együtt az alap- és sürgősségi ellátás átalakítására. Ezekből derültek most ki részletek.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint a jövőben biztosan lesz olyan beteg, aki a sürgősségi ellátóhelyen egyáltalán nem találkozik majd orvossal. A koncepció szerint a gyors ellátásra érkezők adatait „mielőbb” rögzíteni kell az intézmény informatikai rendszerébe.

Bármennyi várakozási időt is jelentsen ez.

Az adminisztráció után a saját lábon érkezetteknek tíz, azoknak pedig, akiket mentővel vittek be, öt percen belül át kell esniük az „osztályozáson”.

Az osztályozást diplomás szakápolók végeznék, akik eldöntik, kinek, mikor, milyen ellátásra van szüksége.

A kevésbé sürgős és halasztható eseteket úgynevezett „alapellátási egységbe” irányítanák, ahol egy diplomás nővér látja el a beteget. Ha az állapot rosszabbodik az ellátásról, az egész osztályozósdi kezdődik elölről.

Illusztráció

A lap úgy tudja, a koncepció szerint a sürgősségire érkező betegek 60 %-a nem szorul azonnali ellátásra, a maradék 40 % számára pedig négy órán belül szükséges orvosi ellátás.

A tervek szerint a váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban. Megmondja mire számíthatnak, segít összeállítani a szükséges betegdokumentációt, illetve szervezi az esetleges elhelyezésüket a kórház valamelyik osztályán.

A koncepció arra nem ad választ, hogy a tervek megvalósításához honnan lesz elég szakember, valamint, hogy az ellátásra szorultakat hová irányítsák. A Honvéd Kórházban például gyakran azért kell 10-12 órát várakozni, mert a beteget egyszerűen nem tudják hová irányítani a helyhiány miatt.

A Magyar Orvosi Kamara azt mondja, a koncepcióban foglaltakhoz

minimum ezer sürgősségi szakorvos kellene, holott a rendszerben ma nagyjából 300-an vannak.

Ez az úgynevezett triázs rendszer nem új keletű. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban például évek óta így fogadják a sürgősségire érkezőket. Az áhított 5-10 perces várakozási időtől viszont súlyos órákra van az ellátás gördülékenysége.

Valódi Hírek