Bejelentették: Ma elfoglalják a Kossuth teret a diákok, és egy teljes hétig ott is maradnak

Beszámoltunk róla: nagyformátumú tüntetésre készülnek a diákok november 24-én, szombaton.

FRISSÍTÉS: Élő közvetítés a tüntetésről itt:

Friss: Elérték a Kossuth teret a tüntető diákok, kezdődnek a beszédek (+élő videó)

.

A diákkoalíció bejelentette a mai demonstráció, illetve az oktatás és tudomány szabadságáért rendezett térfoglalás szónokait, eseményeit.

Közleményük szerint 14:00 órától Fővám tértől indulva az Országházhoz vonulnak, majd 15:30-tól Kossuth téren kezdetét veszi az egyhetes térfoglalás, egészen december 1-ig.

Itt alakítják ki a Szabad Egyetemet, mely magába foglalja többek között az ELTE, a Corvinus és a CEU tanárai által tartott előadásokat.

illusztráció: Alfahír

A november 24-i szónokok sora Tamás Gáspár Miklós filozófussal kezdődik, aki a CEU tantestületét is képviseli. Őt követi az ELTE gender programvezetője, Kövér-Van Til Ágnes.

Ezek után Molnár Via, a Corvinus diákja és Szűcs Zoltán Gábor, az MTA munkatársa fog felszólalni.

Továbbá beszédet mond Tarnay Kristóf, a Diákparlament tagja és Pásztor Erzsébet, az Oktatási Hálózat tagja. Végül Bognár Éva, a CEU adminisztratív személyzete, és Szijártó Imre a Students4CEU mozgalom nevében fog beszélni.

A diákok rögtön a tüntetés befejeztével megkezdik az egész hetes, békés elfoglalását a Kossuth térnek, ahol is előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak.

A tüntetéssel és a Kossuth Lajos tér egyhetes elfoglalásával a tüntetők felszólítják a kormányt, hogy:

1.) Írja alá a CEU-szerződést.
2.) Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát.
3.) Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

Mind a tüntetés, mind a térfoglalás a december 1-i határidő lejárta előtt valósul meg, ameddig a kormánynak alá kell írnia az egyezményt, mely a CEU Magyarországon való tartózkodását biztosítja.

Azonban a CEU nem az egyetlen akadémiai intézmény, melyet támadás ért az utóbbi időben. Nemrég a kormány visszavonta a társadalmi nemek tanulmányának akkreditációját, ami a szak de facto betiltását jelenti.

Emellett a kormány megnövelte befolyását a Magyar Tudományos Akadémia költségvetése fölött és a Corvinus Egyetem privatizációját tervezi, mely az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést csökkenti.

Hasznos információk a november 24-i tüntetésről

A tüntetés a Fővám térről indul délután 14:00 óra körül, a Corvinus Egyetem közelében. A tüntetők az ELTE-t, a CEU-t és a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintve érkeznek meg a Kossuth Lajos térre, az Országház elé, 15:30 óra körül. A beszédek is itt lesznek megtartva.

Élő közvetítés a tüntetésről itt:

Friss: Elérték a Kossuth teret a tüntető diákok, kezdődnek a beszédek (+élő videó)

.

Add tovább cikkünket, hogy mindenkihez eljusson!

Valódi Hírek