Csak Magyarország és Belorusszia nem hozta nyilvánosságra az Európa Tanács korrupciós jelentését

Ezt hívják úgy, hogy beismerés.

Az Európa Tanács alatt működő GRECO rövidítésű csoportot 1999-ben hozták létre a tagok korrupcióval szembeni törekvéseinek vizsgálata érdekében.

A csoport legfrissebb jelentését csak Magyarország és Fehéroroszország nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.

A tagállamok szakértőiből kialakított értékelő csoportok – többek között – országlátogatások nyomán alakítják ki álláspontjukat, majd a GRECO megvitatja azt és ajánlásokkal láthatja el az országot a korrupció visszaszorításáért hozott intézkedésekről.

Ezt a jelentést a GRECO 47 tagja közül – EU-tagállamokon kívül például Oroszország és az USA is tagja – csak Fehéroroszország és Magyarország titkolja: Orbánék egyszerűen nem engedélyezték a testületnek, hogy nyilvánosságra hozza az abban közölteket.

A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek megpróbálta közérdekű adatigényléssel kikérni a dokumentumot, de Pintér Sándor olyat válaszolt neki, ami a semmitmondó levelekhez hozzászokott képviselőt is kiakasztotta:

„a GRECO eljárási szabályai nem tartalmaznak a jelentések közzétételének időpontjára vonatkozó konkrét rendelkezéseket.”

Jávor ezt direkt trollkodásnak nevezte Facebook-bejegyzésében.

Gianluca Esposito, a GRECO főtitkára májusban azt mondta,

„a tavaly lezárult vizsgálat megállapította, hogy Magyarország mellett még nyolc tagállam nem hajtotta végre a korábban megfogalmazott, a visszaélések és a megvesztegetések megelőzésére vonatkozó javaslatokat.”

És „nagyon sajnálatosnak” tartja, hogy a magyar kormány nem járult hozzá a dokumentum közzétételéhez.

(via 444)

Valódi Hírek