Letartóztatták M. Richárdot, vesztegetni próbált és étterembe is járkált házi őrizet alatt

Ő volt az, aki másfél éve luxusautójával nagy sebességgel beleszállt egy kanyarodó autóba a Dózsa György úton, ahol egy embere meghalt.

Az M. Richárd ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bizonyítás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt csütörtökön elrendelte a férfi letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). A végzés nem jogerős.

A bíróság végzése szerint a többszörösen büntetett előéletű férfi továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten, az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpárossal szemben, akit ezután bántalmazott.

2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a sebességhatárt jelentősen túllépve összeütközött egy elé szabálytalanul beforduló másik gépjárművel. A baleset miatt két ember meghalt, többen súlyosan megsérültek. A gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. Richárd kábítószert fogyasztott, „bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással”.

Összeroncsolódott személyautók egy buszmegállóban a fővárosi Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében 2017. május 15-én (fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

M. Richárd vezetői engedélyét a fővárosi kormányhivatal ideiglenesen visszavonta, mivel a gyanúsított nyilvántartott pontjai elérték a törvényben megszabott határt. a férfi azonban vissza akarta szerezni a jogosítványát, ezért kapcsolatba lépett egy emberrel, aki vállalta, elintézi, hogy azt visszakapja az ehhez szükséges feltételek teljesítése nélkül.

A gyanúsított jogosítványának visszaszerzéséhez segítséget felajánló illető kapcsolatba lépett egy másik emberrel, aki – valótlanul – azt a látszatot keltette, meg tud állapodni egy rendőrrel, aki képes befolyásolni a büntetőeljárást. A két ember 1,2 millió forintot kért a közreműködéséért. M. Richárd végül 300 ezer forintot adott át egyiküknek, aki ebből juttatott a másik embernek, abban a hiszemben, hogy a pénzt a rendőrnek továbbítja. A férfi valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott pénzt elköltötte.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ismételten, súlyosan megszegte a bűnügyi felügyelet szabályait, és úgy ítélte meg, hogy a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsítottnál kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatók. A végzés szerint M. Richárd letartóztatása ez év december 22-ig tart.

Az M. Richárdot képviselő ügyvédi iroda is közleményt adott ki, ebbe azt írják: a gyanúsított „súlyos beteg, életveszélyes szívműtét előtt áll”, és részben ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban többször kapott részleges feloldást a bűnügyi felügyelet alól az ügyészségtől azzal a céllal, hogy orvosi kezeléseken megjelenjen.

Ügyvédei szerint a férfi az orvosi kezelések előtt vagy után rövid időre megállt a tulajdonában álló és általa vezetett étteremnél, ezzel az ügyészség által az orvosi kezelésen részvételre előírt időt nem lépte túl.

Védői indítványra október közepén a BKKB enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának ügyében, ezt azonban másodfokon a Fővárosi Törvényszék – november 10-i tájékoztatása alapján – jogerősen elutasította.

(MTI)

Valódi Hírek