Túlmunka és engedelmességi kötelezettség – Ez vár a megmaradt kormánytisztviselőkre

A brutális leépítés után a Fidesz most a teljes állami tisztviselőkről szóló törvényt átírná. Már perdig tudjuk, amit kitalálnak, azt át is verik.

A Népszava információi szerint a kormány eltörli a mindössze két éves állami tisztviselőkről szóló törvényt, helyette a kormányzati tisztviselőkről szóló 195 oldalas jogszabályt akarja elfogadtatni. Közben módosítaná a közszolgálati tisztviselőkről, a kormányhivatalokról, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényeket is.

Kormánytisztiselői eskütétel

Az új szabályozás már megint teljes titkolózás mellett íródott.

A Miniszterelnökség csütörtök este küldte meg a szakszervezeteknek véleményezésre úgy, hogy pénteken három órakor már egyeztetni akarnak velük az új törvényről.

Két órával később, péntek délután ötkor pedig a kormány meg is akarja tartani a látszategyeztetést az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum testületeiben is. A napirendekben jellemző módon csak a törvényjavaslatok bemutatása szerepel, még arra sem vette a fáradságot a Miniszterelnökség, hogy betervezzen egy rövid vitát a programba.

A rendelettervben olyanok szerepelnek, hogy a szervezet vezetője a napi munkaidőt két részletben is beoszthatja, csak annyi a feltétel, hogy a két időszak között legalább két óra pihenőidőt kell biztosítani. A javaslat indoklásában kimondják, hogy

a kormánytisztviselőket szoros „engedelmességi kötelezettség” terheli, az általánosnál súlyosabb fegyelmi és kártérítési felelősséggel.

Bevezetik a teljesítményértékelést, a rendszeres továbbképzés és új illetményrendszert kapnak. Ezt a majdnem kétszáz oldalas javaslatot pedig szinte mellékesen csapták oda a kormánytisztviselőkhöz.

További részletek bevezetni kívánt szabályokról a Népszava cikkében olvashatók.

 

Valódi Hírek