A fideszesek egy része is elhiszi, hogy Orbánt kezeltetni kell

Érdekes kutatást végzett a Political Capital a német Heinrich-Böll-Stiftung alapítvány támogatásával.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar közvéleményben mennyire elterjedtek az álhírek, tévhitek és összeesküvés-elméletek.

Az egyik megállapítás, hogy a magyarok általában fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, főként azok, akik úgy érzik, hogy ki vannak rekesztve a hatalomból, és nincs kontrolljuk a közügyek felett. A helyzet a diplomásoknál és a felsőbb osztályoknál kicsit jobb – ismerteti a tanulmányt az Index.

A kutatók külön vizsgálták az antiszemitizmust és a muszlimokra vonatkozó olyan állításokat, mint hogy a nyugati világ elfoglalására törnek, és a saját kultúrájukat akarják rákényszeríteni mindenkire.

A kutatás szerint a magyarok átlagban elfogadják ezeket a gondolatokat, minden ilyen állításnál sokkal magasabb volt az egyetértők, mint az ellenzők aránya.

A kutatás egyik legmegdöbbentőbb pontja a Soros Györggyel kapcsolatos teóriák firtatása – ezek ugye egészen újak a magyar közvéleményben, pár éve az emberek nagy többsége az se tudta, ki az a Soros. Ehhez képest

most a teljes minta 51, a Fidesz-szavazók 71 (!) százaléka értett egyet a kijelentéssel, hogy Soros György migránsokkal akarja elárasztani Európát.

A fideszesek és a jobboldali ellenzéki szavazók durva része elhiszi, hogy Orbán Viktort Putyin zsarolja valamivel, illetve hogy a miniszterelnököt titokban egy grazi pszichiátriai klinikán kezelik. Most jön az igazán meghökkentő rész: ezt a fideszesek körében is elég sokan (18, és 25%) elhiszik.

Hasonló arányban vannak olyanok is, akik egyszerre hisznek abban, hogy a menekültválság valójában Soros György, illetve Putyin titkos akciója.

A politikamentes konteóknál is meghökkentőek a számok: a lakosság 15-20% hisz a chemtrailben, az ivóvíz mérgezésében, az oltásellenességben és hasonlókban.

Ez azt jelenti, hogy van Magyarországon egy nagyjából kétmilliós tábor, akik elutasítják a védőoltásokat és elhiszik, hogy repülők mérget permetezve titokban betegítik a lakosságot.

Valódi Hírek