Feltárták: Elképesztő agymosó hadsereget működtet a Fidesz az interneten

Észak-Korea is sírva könyörög a receptért.

Két éve indult az oxfordi egyetemen és 2020-ig tart a Computational Propaganda című projekt – számolt be az Index.

A kutatók azt vizsgálják, hogy a kormányok, politikai szereplők hogyan manipulálják a közvéleményt például a Facebookon, illetve egyéb közösségi oldalakon. Annak is nyomába erednek, milyen kiberfegyvereket és ki ellen vetnek be a már javában zajló információs háborúban.

Az oxfordi kutatók a 48 ország között most először vizsgálják a magyar helyzetet. E szerint idehaza 2010-ben kezdődött a szervezett közösségi média-manipuláció, szinte kizárólag egyetlen szereplővel:

a magyar kormánnyal.

Sem civil szervezet, politikus, sem párt, sem magáncégek esetében nem tapasztalnak akkora mértékű aktivitást, mint amekkora vehemenciával Orbán Viktor kormánya igyekszik manipulálni a saját nemzetét – az online térben is.

Ilyesfajta torz dominancia csak Örményországban, Iránban, Mianmarban és Észak-Koreában mutatkozik.

Ez ezt jelenti, hogy Orbánék olyan mértékben kívánják

saját pszeudovilágukkal leuralni a közösség médiát, mint azt teszi a rezsim Észak-Koreában.

A Fidesz jó tanítványa volt Putyinnak, mi több, a magyar elvtársak még túl is teljesítik Moszkva elvárásait:

„A magyarországi internetes manipulációt 2013-14-ig az orosz befolyás jellemezte. 2015-től a helyüket átvette egy hazai fejlesztésű álhírterjesztő birodalom, ami a hivatalos kormánybarát médiával szoros szimbiózisban működik.”

– áll a jelentésben.

A vizsgálatok szerint a magyar kormánymédia szoros együttműködésben dolgozik ezzel az álhír-terjesztő trollhadsereggel, ezek együtt pedig már

maguktól is az orosz propagandát és álhíreket terjesztik lelkesen.

Lelkesen vagy pénzért, mert míg a világban már a véleménybefolyásoló trollokat is automatizálták, csetbotokra cserélték, addig idehaza ez még igencsak humánerőforrás-igényes iparág.

Hogy pontosan hányan ontják az álhíreket a kormány megbízásából Magyarországon, azt a kutatók sem tudják.

A kutatás alapján a közösségi média ipari méretű befolyásolására, illetve a kiberfegyverek alkalmazásában a legtöbb lehetőséggel Oroszország, Izrael, Kína, Egyesült Arab Emírségek és az USA rendelkezik.

További részletek a kutatásról az Index cikkében.

 

Valódi Hírek