Sokmilliós fizetés, luxusautó bérlés, lakásvásárlás – Mindezt uniós pénzből

Luxusautóra, 4-5 milliós fizetésre, de még egy ingatlanvásárlás fedezetére is futotta a brüsszeli pénzből, csak a fejlesztésből, az ígért gáztöltőállomásokból nem lett semmi.

Meglepő módon, most nem az OLAF, az EU csalás elleni hivatala, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tett feljelentést uniós projektek során történt visszaélések miatt. A 24.hu információi szerint, a Fővárosi Főügyészség július 26-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. A nyomozást a NAV végzi, ismeretlen tettes ellen.

A beruházást még nemzetgazdaságilag kiemeltnek is nyilánították és a fejlesztést más országok számára jó példaként kellett volna felmutatni. Nem sikerült.

Biogáz- és földgáz-cseppfolyósító üzem létesítéséről, elosztóállomások, kúthálózat, valamint 20+20 töltőállomás kiépítéséről volt szó a pályázat szerint.

Illusztráció

A projekt megvalósítása viszont nem kezdődött meg, a megvalósításban részt vevő tagok – a Pannon Fuel Kft. és a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE)- vezető tisztségviselői sikkasztás, hűtlen kezelés és egyéb vagyon elleni bűncselekmények révén a pénzek nagy részét lenyúlták.

2017 végén kezdett kibukni a dolog. A beruházással sehogy sem álltak, a Pannon Fuel százmilliós hiányt halmozott fel és az egyik alvállalkozó felszámolási eljárást is kért ellenük.

Az ITM befektetőt keresett, ki más, mint az Eximbank jelentkezett is, akik hajlottak is volna a helyzet rendezésére, de amikor elkezdték átvilágítani a projektet, egymás után derültek ki csalások – a gáztöltőállomások létesítésén kívül mindenre volt pénz – luxusautókra, luxusfizetésekre és eszközbeszerzési brutális túlárazásokra.

A nyomozás Domanovszky Henrikre mutat, aki az MGKKE elnöke és időközben a többi részt vevő cégben is komoly befolyást szerzett, valamint még a lányának is intézett egy-két tisztséget, szerződéseken keresztül súlyos pénzekért.

Az elnöki javadalmazás nagyvonalú volt, az alapbért tavaly szeptember végén módosították, bruttó 2,9 millió forintban állapították meg, továbbá korlátlan gépkocsihasználatot és 18 havi keresetnek megfelelő végkielégítést írtak elő, de Domanovszky leszerződött milliós tanácsadásra a többi projektben részt vevő céggel is.

A Pannon Fuel havi 600 ezer forint plusz áfáért egy Mercedes Benz V-Klasse típusú autót bérelt. A feljelentés szerint a három évre kötött szerződés lejáratáig fizetendő 21,6 millió forint másfélszere az autó listaárának. Ráadásul a használat egyáltalán nem volt indokolt, Domanovszkyék személyes célra használták azt, úgy, mint a céges pénzből vett laptopokat, iPhone-okat és tableteket, amelyeket – most kapaszkodj! –

megpróbáltak eladni a Facebookon és a Jófogáson.

Még a látszatra sem adtak: az elnök lánya, Domanovszky Andrea rendszeresen vásárolt a Tescoban és a Rossmannban a céges kártyával. Igen, azzal, amelyről csak a beruházást lehetett volna finanszírozni. Eszében sem volt elszámolni – februárban hatmillió forintos hiánnyal adta át utódjának a házi pénztárat.

Bár uniós támogatásból tilos kölcsönt nyújtani, a Pannon Fuel 90 millió forintot kölcsönzött a Primus Trust Zrt.-nek, amely azt ugyanazon a napon továbbkölcsönözte Domanovszky Henriknek. Éppen akkor, amikor egy 144 négyzetméteres fővárosi ingatlan a Domanovszky házaspár tulajdonába került.

Valódi Hírek