Módosul a civiltörvény – még egy kis hatalmat kap a Fidesz-talpnyaló CÖF

Semjén Zsolt alakítaná át a szervezeteknek osztható állami támogatásokat.

A javaslatból egyelőre nem látszik, hogy a Brüsszel által kifogásolt Stop Soros részeket is korrigálnák Orbánék. – számolt be róla az ATV.

A dokumentum rendeletben szabályozná a nem költségvetési pénzek elosztásának döntési szabályait. A jövőben a civil szervezetek a mostani dupláját, az általuk elfogadott adományok összegének 10 százalékát pályázhatnák meg a javaslat szerint.

Költségvetési többletforrással nem számol a kormány, a rendelkezésre álló források hatékonyabb elosztását tervezik.

Az egyedi, miniszteri támogatási keretet növelik, hogy évente több alkalommal váljon lehetővé civil szervezetek egyedi szakmai programjainak „rugalmasabb eljárási keretek között történő támogatása”.

Mint például amikor a CÖF 443 milliót kapott igénytelen videók készítésére, igaz az MVM-től, ami állami cég, tehát közpénzből gazdálkodik.

De most kapaszkodj! A civil szervezetek számára szétosztható pénzekről többek közt a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa dönt más – túlnyomó részt a Fidesz által delegált tagokkal, aminek elnöke nem más, mint Csizmadia László, a CÖF elnöke és a Békemenet főszervezője.

Arról persze nincs szó, hogy a javaslatnak azt a részét – amivel Orbánék gyakorlatilag ellehetetlenített sok civil szervezetet, akik szerintük bevándorlásszervezéssel foglalkoznak, és évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárást folytat miatta az EU – esetleg megváltoztatnák.

Valódi Hírek