50 éves korig besorozhatóak lennének a magyar férfiak

Benkő Tibor gyökeresen átalakítaná a honvédséget.

A miniszter szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség új szervezeti rendjének kialakításáról szóló javaslatot. Ebben többek között, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség irányításának szétválasztásáról, az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzéséről, és a honvédelmi veszélyhelyzet fogalmának bevezetéséről van szó. – írja a 24.hu.

A honvédség katonai vezetését Benkő kiszervezné a minisztérium alól, helyette a most létrehozandó Magyar Honvédség Parancsnoksága látná el a feladatokat, így a HM megmaradna központi államigazgatási szervnek.

A kiképzett tartalékos állományt pedig kibővítenék a katonai tanintézetben hallgatói, honvéd tisztjelölti vagy altisztjelölti szolgálatot teljesítő férfiakkal.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Ezen felül az önkéntes tartalékos szolgálatvállalást a honvédelmi szolgálati díj kiterjesztésével, valamint részükre pótlék megállapíthatóságának törvényi megalapozásával kívánják ösztönözni.

A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy figyelembe kell venni a Magyarországra is jellemző, a születésszám csökkenéséből adódó népességfogyást, amely a hadköteles korú férfiak számának folyamatos csökkenését eredményezi.

Emiatt tíz évvel, 50 évre növelnék a behívhatósági korhatárt.

Így nagyjából 850 ezer emberrel növelnék a hadkötelezettség alapján behívhatók számát.

A honvédelmi veszélyhelyzetre vonatkozó javaslat, az új típusú kihívásokhoz alkalmazkodó rugalmasabb felhatalmazást kíván biztosítani a kormány számára a válságok kezelésére való felkészülés, illetve az eszkaláció elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében.

Bármit is jelentsen ez.

Valódi Hírek